Atlantski savet Bugarske: Ne propuštati „Pancir S1“ u Srbiju

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni sistem "Pancir S"
Protivvazdušni sistem Pancir S  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Do kraja nedelje Rusija će isporučiti Srbiji prvi od šest protivvazdušnih raketnih sistema „Pancir S1“, saopštio je bugarski Atlantski savet.

Ova organizacija izrazila je zabrinutost što će se isporuka oružja ponovo odvijati preko vazdušnog prostora Bugarske.

„Da li će avion leteti preko vazdušnog prostora Bugarske? Da li je izdato odobrenje za to? Ako jeste, na osnovu čega? U skladu sa procedurom, Ministarstvo spoljnih poslova mora da uskladi svoju odluku sa Ministarstvom odbrane i Ministarstvom saobraćaja. Šta su ta ministarstva odgovorila?“, navodi se u saopštenju Atlantskog saveta na Fejsbuku.

Organizacija je ponovo pozvala da se ne pravi „strateška greška“ sa prolaskom ruskog oružja u Srbiju.

„Da li je naučena lekcija nakon strateške greške kada su 2019. ruski protivvazdušni sistemi S-400 propušteni u Srbiju?“, zapitala se organizacija.

Podsetimo, prošle jeseni Atlantski savet više puta je izražavao zabrinutost zbog toga što je Srbija koristila ruski S-400 na vojnim vežbama „Slovenski štit“. Predstavnici organizacije smatraju da se Bugarska na taj način našla u zoni dejstva ovih sistema. Savet je takođe predlagao premijeru Bojku Borisovu da sa američkim predsednikom Donaldom Trampom razgovara o mogućnosti razmeštanja sistema „Patriot“ u Bugarskoj u okviru jačanja prisustva NATO-a na jugoistoku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala