Argentinski političar koji je podržao litije: Odrastao uz gusle, gradi crkvu svetog Vasilija

© Foto : Marko KovačevićLitija u Nikšiću
Litija u Nikšiću - Sputnik Srbija
Pratite nas
Matijas Gvozdenović, prvi čovek grada Arijasa u Argentini, koji je nedavno pismom podržao odbranu svetinja u Crnoj Gori, kaže da slavi Aranđelovdan, odrastao je uz dedine guslarske pesme o kralju Nikoli, kralju Aleksandru, Crnoj Gori, Kosovu...

„Napisao sam pismo jer je situacija oko Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori zabrinjavajuća i nije samo lokalno pitanje. Ono je od najvećeg interesa, posebno za pravoslavne vernike širom sveta“, rekao je za „Novosti“ Matijas Pablo Gvozdenović.

Pismo podrške koje je uputio narodu i kliru Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ostavilo je veliki utisak na vernike širom regiona. Bilo je mnogo i onih koji nisu krili suze na stihove iz pisma, koji su ispisani na spomeniku njegovog pradede Mila: „Ko slobodu srpsku čuva/ od kad Lazar slavno pade/ Crnogorac, a ko drugi/ on je samo čuvat znade“.

„Deda nikada nije delio crnogorsko od srpskog. Moja porodica je i u Argentini čuvala tradiciju. Odmalena sam slušao kako pevaju dok deda svira uz gusle pesme o kralju Nikoli, kralju Aleksandru, Crnoj Gori, Kosovu... Deda Jovan mi je pokazivao crnogorski grb i objašnjavao značenje četiri ocila. Pričao mi je i da je njegov otac Milo odlučio da se vrati u domovinu i da kao dobrovoljac učestvuje u njenoj odbrani u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu zbog velike ljubavi koju je osećao prema svojoj veri i korenima. Za to je i dobio dva odlikovanja“, ispričao je Gvozdenović.

Dodao je da su se njegovi preci doselili u Argentinu uoči Prvog svetskog rata, deda mu je rođen u Gluhom Dolu u Crmnici, a baka u Boki Kotorskoj. Gvozdenović navodi da u argentinskoj provinciji Kordoba ima Crnogoraca, ali su im okupljanja vezana jedino za crkvu.

„Uz Božju pomoć, ove godine, sa vladikom Kirilom i našim parohom, ocem Milenkom počećemo izgradnju crkve Svetog Vasilija Ostroškog u blizini Arijasa. Opština nam je već donirala lokaciju“, kaže Gvozdenović.

Odgajan u duhu pravoslavne vere i tradicije svojih predaka, kaže da je od detinjstva maštao da dođe u Crnu Goru i Srbiju, a Crnu Goru je već posetio.

„Tada su nas primili mitropolit Amfilohije i visoko sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve. Posetili smo kuću mog dede Jovana u Gluhom Dolu, Cetinjski manastir, Ostrog, Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici i Boku Kotorsku“, ispričao je Gvozdenović i dodaje da se osećao „kao da se ponovo rodio kada je kročio u Crnu Goru“.

„Želim i da dođem u Beograd i da posetim Kosovo i Metohiju“, kaže Gvozdenović i dodaje da je „majci obećao da će jednog dana biti predsednik Argentine“.

Kada je Milo video krst svetog Vasilija, izraz lica mu se promenio

Gradonačelnik Arijasa prisustvovao je obeležavanju decenije nezavisnosti Crne Gore i tada je upoznao Mila Đukanovića.

„Moja očekivanja o njemu razbila su se čim sam ga upoznao. Pozdravili smo se prijateljski, ali kada sam mu pokazao krst Svetog Vasilija koji mi je poklonio mitropolit Amfilohije, izraz na njegovom licu se potpuno promenio. To nikad neću zaboraviti. Zato me i nije začudilo sve ovo što se danas dešava u Crnoj Gori“, kaže Gvozdenović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala