Ukrajina kritikovala Minhenski plan: Cilj nije prekid rata, već ukidanje sankcija Rusiji

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaKontrolni punkt u Donbasu
Kontrolni punkt u Donbasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanica Vrhovne rade iz stranke „Sluga naroda" Jelizaveta Jasko smatra da plan o rešavanju sukoba u Donbasu, koji je objavljen na sajtu Minhenske bezbednosne konferencije, nije usmeren na rešavanje situacije u Ukrajini, već na ukidanje sankcija Rusiji.

„Plan od 12 koraka nije plan za prekid rata u Ukrajini i Evropi. To je plan za ukidanje sankciji Rusiji i ništa više. Međutim, sankcije nisu bile povod za rat, naprotiv. Kada se otkloni uzrok sukoba, biće moguće razmišljati o sprečavanju posledica“, napisala je Jaskova na sajtu portala „Evropska pravda“.

Na sajtu Minhenske konferencije o bezbednosti je 14. februara objavljen dokument o „12 koraka za jačanje bezbednosti u Ukrajini i evroatlanskom regionu“, ali je dokument ubrzo uklonjen

Kako piše portal „Strana“, autori dokumenta su desetak eksperata iz raznih delova sveta. Prema podacima portala, između ostalog, oni predviđaju nastavak saradnje evropskih država sa Rusijom u nizu oblasti, obnovu rada zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre u Donbasu, podizanje pregovora o prekidu vatre na nivo „normandijske“ četvorke. Osim toga, dokument predviđa stvaranje plana za moguće ukidanje sankcija, proširenje slobode kretanja grupa OEBS-a i povećanje broja prelaza u Donbasu, obnovu infrastrukture regiona uz učešće EU i Rusije i pokretanje u Ukrajini novog nacionalnog dijaloga po pitanju problema identiteta. Plan je kasnije ponovo vraćen na sajt.

Kasnije je dokument objavljen na skandaloznom ukrajinskom sajtu „Mirotvorac“, a okarakterisan je kao „napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“.

Situacija u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Istovremeno, Zapad je uveo sankcije Rusiji zbog navodnog mešanja u ukrajinski sukob, a Moskva je na te sankcije odgovorila istom merom i zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU.  

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala