Ujedinjene nacije zabrinute zbog narušavanja primirja u Donbasu

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaDemineri Narodne milicije Donjecke Narodne Republike
Demineri Narodne milicije Donjecke Narodne Republike  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmari Di Karlo izrazila je krajnju zabrinutost zbog pogoršanja situacije u Donbasu.

„Današnji alarmantni izveštaji o ozbiljnim narušavanjima prekida vatre duž cele kontakt-linije u blizini naselja Zolotoj, uključujući navodnu upotrebu teškog naoružanja, izazivaju duboku zabrinutost i služe kao jasan podsetnik da u nedostatku održive političke volje postoji veoma realna opasnost od povlačenja (iz sporazuma o prekidu vatre) i daljeg nasilja“, rekla je Rozmari Di Karlo na zasedanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Pripadnik ustanika DNR prve čete pešadijskog bataljona 9. puka vojske DNR na prvoj liniji borbe protiv ukrajinskih oružanih snaga u selu Širokino - Sputnik Srbija
Svet prelama „ukrajinsko pitanje“ koje Kijev ne želi da reši

Takođe je pozvala na prekid napada na civile u zoni sukoba i na nesmetan pristup humanitarnim radnicima.

U utorak su se pripadnici ustaničkih snaga samoproglašene Luganske Narodne Republike i ukrajinskih snaga bezbednosti međusobno optužili za granatiranje u Donbasu. Obe strane tvrde da neprijatelj koristi teško naoružanje zabranjeno Minskim sporazumima. Pri tome su ukrajinske snage saopštile o sukobu na kontakt-liniji. Luganska Narodna Republika je, sa svoje strane, saopštila da su ukrajinske snage pokušale da prodru u položaje Narodne milicije, ali su raznete na minskom polju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala