„Srbe na vrbe“ i „Smrt psima i Srbima“ usred Beča

© Tanjug / ZORAN MIRKOVICSrbomrzački grafiti u Beču
Srbomrzački grafiti u Beču - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
U Beču su se pojavili srbomrzački grafiti, na koje je Ambasada Srbije reagovala notom austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu unutrašnjih poslova i zatražila reakciju austrijskih vlasti.

„Ne sa malim iznenađenjem smo utvrdili da su se u 12. bečkom okrugu (Majdling) pojavila dva grafita koja sa sobom nose jedan šovinistički slogan i jednu srbomrzačku poruku, koju teško da Beč može da prihvati i podnese“, ističe ambasador Srbije Nebojša Rodić.

Jedna poruka je „Srbe na vrbe“ uz ustaški simbol, a druga „Smrt psima i Srbima“.

On ukazuje da je tako nešto nedopustivo za Beč, grad koji je označen kao jedan od najkvalitetnijih za življenje, što znači da mora da pruža i multikulturalnost, kao i saosećanje za pripadnike svih vera i nacija koje žive na zemlji.

„Posebno za nas Srbe ovakva poruka unosi jedan dodatni nemir, s obzirom da je reč o sloganu koji je nastao pre više od 100 godina, ali je svoju prepoznatljivost stekao tokom Drugog svetskog rata, kada je bio jedan od najprepoznatljivijih ustaških slogana", podseća Rodić.

© Tanjug / ZORAN MIRKOVICAmbasada Srbije u Beču reagovala na antisrpske grafite
„Srbe na vrbe“ i „Smrt psima i Srbima“ usred Beča  - Sputnik Srbija
Ambasada Srbije u Beču reagovala na antisrpske grafite

Rodić je najavio da će tražiti razgovor i sa gradonačelnikom Beča Mihaelom Ludvigom, preneo je Tanjug.

Srbomrzački grafiti su ispisani tokom prošle nedelje, a ambasada je odmah reagovala i izašla na teren.

Dva grafita su ispisana na dve zgrade koje se nalaze na udaljenosti jedna od druge od 50 metara, a u međuvremenu neko je precrtao reč Srbi.

Rodić očekuje da policija pokuša da utvrdi vreme i autora grafita, uz pretpostavku da na objektima i zgradama u okolini postoje video uređaji koji, u tome, mogu pomoći.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala