„Srbe na vrbe“ i „Smrt psima i Srbima“ usred Beča

Pratite nas
U Beču su se pojavili srbomrzački grafiti, na koje je Ambasada Srbije reagovala notom austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu unutrašnjih poslova i zatražila reakciju austrijskih vlasti.

„Ne sa malim iznenađenjem smo utvrdili da su se u 12. bečkom okrugu (Majdling) pojavila dva grafita koja sa sobom nose jedan šovinistički slogan i jednu srbomrzačku poruku, koju teško da Beč može da prihvati i podnese“, ističe ambasador Srbije Nebojša Rodić.

Jedna poruka je „Srbe na vrbe“ uz ustaški simbol, a druga „Smrt psima i Srbima“.

On ukazuje da je tako nešto nedopustivo za Beč, grad koji je označen kao jedan od najkvalitetnijih za življenje, što znači da mora da pruža i multikulturalnost, kao i saosećanje za pripadnike svih vera i nacija koje žive na zemlji.

„Posebno za nas Srbe ovakva poruka unosi jedan dodatni nemir, s obzirom da je reč o sloganu koji je nastao pre više od 100 godina, ali je svoju prepoznatljivost stekao tokom Drugog svetskog rata, kada je bio jedan od najprepoznatljivijih ustaških slogana", podseća Rodić.

Rodić je najavio da će tražiti razgovor i sa gradonačelnikom Beča Mihaelom Ludvigom, preneo je Tanjug.

Srbomrzački grafiti su ispisani tokom prošle nedelje, a ambasada je odmah reagovala i izašla na teren.

Dva grafita su ispisana na dve zgrade koje se nalaze na udaljenosti jedna od druge od 50 metara, a u međuvremenu neko je precrtao reč Srbi.

Rodić očekuje da policija pokuša da utvrdi vreme i autora grafita, uz pretpostavku da na objektima i zgradama u okolini postoje video uređaji koji, u tome, mogu pomoći.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala