SAD uvele sankcije podružnici „Rosnjefta“

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaŠtand kompanije "Rosnjeft" na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku
Štand kompanije Rosnjeft na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije ćerki-kompaniji „Rosnjeft“ – „Rosnjeft trejding“ sa sedištem u Švajcarskoj i njenom predsedniku Didijeu Kasimiru, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Visoki predstavnik američke administracije izjavio je novinarima da su sankcije protiv ove kompanije uvedene zbog trgovine venecuelanskom naftom.

„Rosneft trejding“ kontroliše ogromnu količinu nafte Madurovog režima kojom se širom sveta trguje zaobilazeći sankcije, rekao je zvaničnik.

Prema njegovim rečima, u poslednjih mesec dana ova kompanija učestvovala je u organizaciji isporuke dva miliona barela sirove venecuelanske nafte u Zapadnu Afriku.

Sa druge strane, Kasimiro je odigrao ključnu ulogu u pružanju podrške naftnom sektoru Venecuele organizovanjem sastanaka sa predstavnicima državne kompanije PDVSA i vlasti zemlje sa ciljem jačanja saradnje između kompanije „Rosnjeft trejding“ i PDVSA, dodao je predstavnik američke administracije.  

Eliot Abrams - Sputnik Srbija
SAD zapretile Rusiji: Podrška Maduru neće ostati nekažnjena

On je precizirao da će sva imovina i udeo u vlasništvu kompanije „Rosnjeft trejding“ i Didijea Kasimira u Sjedinjenim Američkim Državama ili pod kontrolom ili u vlasništvu američkih državljana ili bilo koje kompanije koja im direktno ili indirektno pripada 50 odsto ili više, biti blokirana.

Reakcija Moskve

Moskva kategorički ne prihvata američke sankcije kompaniji „Rosnjeft trejding“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Na taj način, broj pokušaja Sjedinjenih Američkih Država od 2011. godine da izvrše pritisak na Rusiju stvaranjem prepreka spoljno-ekonomskim odnosima i odbijanjem izdavanja američkih viza dostigao je 80“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je istaklo da restriktivne mere ne mogu da utiču na saradnju sa legalnim vlastima bilo koje zemlje, uključujući Venecuelu, Siriju ili Iran. Istovremeno, Sjedinjene Američke Države uz pomoć pritiska nastoje da ceo svet potčinje svojoj volji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala