SAD preuzimaju udeo u „Nokiji“ i „Eriksonu“?

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaTelefon Nokija
Telefon Nokija  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šefica Evropske unije za zaštitu konkurencije Margret Vestager ostavila je otvorena vrata mogućnosti da američka vlada stekne vlasničke udele u dva vodeća evropska igrača u oblasti 5G tehnologija, „Nokiji“ i „Eriksonu“, sve dok ne postoji rizik po bezbednost, javlja Si-En-Bi-Si.

Američki državni sekretar za pravosuđe Vilijam Bar saopštio je ranije ovog meseca da bi vlada u Vašingtonu trebalo da razmotri preuzimanje kontrolnog udela u „Nokiji“ ili „Erksonu“, ili u obe kompanije, kako bi „potisnula tendenciju“ kineskog „Huaveja“ „za dominacijom“ na tržištu mobilnih mreža sledeće generacije, poznate kao 5G.

„Nokija“ i „Erikson“ su dva najveća evropska proizvođača mrežne opreme i direktni konkurenti „Huaveju“.

Vestager je danas izjavila za Si-En-Bi-Si da je na tim „preduzećima da odgovore da li su na prodaju ili ne“, ali da je na evropskim poslanicima „da osiguraju da se proceni svaki rizik“.

„Ovde u Evropi smo neutralni prema vrsti vlasništva, možete da budete u državnom ili privatnom vlasništvu. Ono što je za nas važno jeste da ste aktivni kao tržišni operater“, rekla je Vestager.

Ona je dodala da ne raspolaže konkretnim informacijama o tome da li američka država želi da kupi udeo, i da ne zna da li „Nokija“ ili „Erikson“ nude na prodaju vlasničke udele, čime je u suštini ostavila otvorena vrata za takvo eventualno preuzimanje, navodi Si-En-Bi-Si.

Zvanični Vašington uporno tvrdi da „Huavej“ predstavlja rizik po nacionalnu sigurnost, tvrdeći da kineska vlada može da koristi njegovu opremu za špijuniranje ili blokiranje mreže. „Huavej“ je u više navrata kategorično negirao te tvrdnje.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa, podseća ova televizija, vrši pritisak i na druge zemlje širom sveta, naročito u Evropi, da „Huaveju“ zabrane učešće u izgradnji njihovih 5G mreža.

Amerika nema vlasatitu kompaniju koja bi bila konkurent „Huaveju“ i pokušava da nađe način na koji bi mogla da konkuriše kineskom tehološkom divu. Sticanje kontrolnog udela u „Nokiji“ ili „Eriksonu“ vidi kao jedno od mogućih rešenja da to ostvari, dodaj ese u tekstu.

Si-En-Bi-Si nije danas uspeo da dobije komentare iz te dve kompanije, ali su povodom ranije izjave Vilijama Bara iz „Nokije“ tada poručili da je „interesovanje investitora uvek dobrodošlo“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala