Roditelji, pazite: Devojčica iz Beograda četiri noći igrala igrice, pa završila u bolnici

© Fotolia / VadymvdrobotGejmer
Gejmer - Sputnik Srbija
Pratite nas
S obzirom na to da je raspust, neki stariji đaci većinu vremena provode igrajući igrice i zamene dan za noć. To može da bude prilično opasno, o čemu svedoči poslednji slučaj koji je zabeležen tokom vikenda.

Za vikend je jedna devojčica od 17,5 godina danju spavala, a noću je sa drugaricom igrala igrice i gledala filmove na mobilnom telefonu. Posle četiri dana to je rezultiralo konvulzivnim napadom, rekla je za RTS doktorka Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći.

To, prema njenim rečima, i dalje ne znači epilepsiju, ali mora da se sprovede detaljna dijagnostika.

„Ono što jeste činjenica da danas postoje termini TV epilepsija, napadi prouzrokovani video-igricama", rekla je doktorka i pozvala roditelje da obrate pažnju na to koliko im deca provode vremena na kompjuterima i telefonima.

Društvene mreže, kompjuterske igre ili nedostatak volje - samo su neki od razloga što su mladi fizički neaktivni. Ovakav način života, osim do gojaznosti, dijabetesa ili poremećaja sna, tinejdžere vodi i u depresiju, pokazuju najnovija istraživanja. Naime, vežbanje podiže nivo neurotransmitera kao što je glutamat, a čiji nedostatak često dovodi do neraspoloženja, pa i težih poremećaja u ponašanju, naročito kod mladih.

Studija je pokazala i da je, na primer, svakih 60 minuta dodatne neaktivnosti dnevno tinejdžere približavalo depresiji za novih 11 procenata.

Za smanjenje ovog rizika nije nužna intenzivna fizička aktivnost, već je dovoljna i povremena rekreacija, umesto kontinuirane pasivne posvećenosti mobilnim telefonima i kompujerskim igrama, naglašavaju stručnjaci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala