Novi sukobi u Donbasu, ima poginulih

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinska artiljerija u borbama na istoku zemlje, Donjeck
Ukrajinska artiljerija u borbama na istoku zemlje, Donjeck - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinske snage, ali i pobunjeničke jedinice Luganske Narodne Republike (LNR), optužili su jedni druge da su otvorili vatru na liniji razgraničenja sa Donbasom, kao i da tom prilikom ima poginulih.

Kako tvrdi ukrajinska strana, snage LNR otvorili su vatru iz minobacača i teških mitraljeza, iako je to naoružanje zabranjeno Minskim sporazumom.

Sa druge strane, LNR je optužila Ukrajinu da pokušava da destabilizuje situaciju na kontakt liniji u Donbasu, navodeći da se u ranim jutarnjim satima grupa od 10 osoba približila položajima LNR i zašla u minsko polje, te da su tada poginula dva, a povređena tri vojnika.

Pored toga, LNR je navela i da su pobunjenici oborili bespilotnu letelicu ukrajinske vojske, koja je bila korišćena kako bi se utvrdile mete za potrebe ukraijnskih artiljerijskih baterija.

S tim u vezi, vlasti LNR pozvale su posmatrače OEBS-a da zabeleže da Ukrajina krši režim prekida vatre, kao i da utiču na ukrajinske oružane snage u cilju zaustavljanja sličnih provokacija.

Mediji prenose i da se tim povodom oglasio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je izjavio da je sazvao sastanak ukrajinskog Saveta bezbednosti kako bi razgovarali o najnovijem sukobu koji je nazvao „ciničnom provokacijom“ i pokušajem da se poremeti mirovni proces u Donbasu.

Kremlj: Nismo upoznati sa novim sukobima u Donbasu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da administracija ruskog predsednika nije upoznata sa detaljima sukoba koji su se danas dogodili na liniji razgraničenja sa Donbasom, kao i šta je poslužilo kao uzrok da do tih sukoba uopšte i dođe.

„Nismo upoznati sa detaljima. Nadamo se da ćemo uspeti da utvrdimo šta se dogodilo“, rekao je Peskov novinarima.

Upitan da li Kremlj snosi određenu odgovornost zbog tih sukoba, budući da vrši uticaj na Donjeck i Lugansk, Peskov je rekao da je takva tvrdnja „apsolutno netačna“.

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala