Ministar u privremenoj libijskoj vladi: Ankara u Libiju uputila hiljade plaćenika

© Sputnik / Aiham MassaMinistar spoljnih poslova privremene Vlade Libije Abdulhadi el Huvejdž
Ministar spoljnih poslova privremene Vlade Libije Abdulhadi el Huvejdž - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ankara je u Libiju uputila „hiljade plaćenika“, izjavio je za Sputnjik ministar spoljnih poslova privremene Vlade Libije Abdulhadi el Huvejdž.
„Hiljade plaćenika je iz Turske dopremljeno u Libiju. I to za libijske pare, a to je učinila upravo ona nepriznata vlada. Nije ih briga preko koga i po koju cenu će preuzeti vlast. Oni svakodnevno vrše zločine: i u Tripoliju i u drugim oblastima naše zemlje. Ova vlada često otima građane drugih država, uključujući i Ruse“, objasnio je ministar.

„Zato zahtevamo da i međunarodna zajednica i Rusije povuku svoje priznanje ove vlade. Čudno je imati posla sa onima koji na sopstvenoj teritoriji sponzorišu plaćenike, pa čak i otimaju građane drugih država“, rekao je on.

Govoreći o plaćenicima, El Huvejdž je dodao da je i privremena libijska vlada pritvarala Turke i Sirijce i istakao da većina njih ilegalno pokušava da uđe u Evropu preko Sredozemnog mora, a mnogi su se uspešno izborili sa tim, stvarajući potencijalnu pretnju u Evropi.

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala