Libijski ministar: Rusija ključni posrednik u rešavanju krize

© REUTERS / AYMAN AL-SAHILIVojna vozila libijskih vladinih snaga u Misrati
Vojna vozila libijskih vladinih snaga u Misrati - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija nema kolonijalnu prošlost u arapskim zemljama i ima pozitivnu ulogu u rešavanju krize u Libiji, smatra ministar spoljnih poslova privremene libijske vlade Abdulhadi el Huvejdž.

Na pitanje kako ocenjuje ulogu Rusije u rešavanju libijske krize, El Huvejdž je rekao da je Rusija značajan regionalni igrač i stalna članica Saveta bezbednosti UN.

„Naravno da Rusija igra pozitivnu ulogu u rešavanju krize. Štaviše, Rusija nema kolonijalnu prošlost u arapskim zemljama i smatramo da istorijski odnosi između dveju zemalja omogućavaju Rusiji da igra ključnu ulogu u pitanju rešavanja krize i mi to pozdravljamo“, objasnio je on.

Libijski ministar je precizirao da, kada se govori o ulozi Rusije, ne misli se na vojno mešanje ili isporuke oružja, jer je Rusija ključni posrednik na političkom i diplomatskom frontu.

„Kada Libija ponovo postane pravna država sa stabilnom ekonomijom i politikom, nećemo zaboraviti pomoć svih zemalja koje doprinose rešavanju sukoba. Pre svega, Rusiju. Očekujemo da će se davati prednost upravo takvim zemljama prilikom zaključivanja velikih strateških dogovora i stvaranja projekata“, zaključio je El Huvejdž.

Rešavanje libijskog sukoba

U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Premijer Vlade nacionalnog sporazuma Libije Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

Berlinska konferencija održana je nekoliko dana nakon međulibijske konferencije u Moskvi, na kojoj su učestvovali predsednici Rusije i Turske. Haftar je i rusku prestonicu takođe napustio bez potpisanog primirja sa predsednikom Vlade u Tripoliju Fajezom Saradžom.

Glavni rezultat Berlinske konferencije je poziv za prekid vatre u Libiji i obaveza da se sukobljene strane uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na oružje stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka su predložili da se osnuje odbor za kontrolu poštovanja prekida vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala