Čavušoglu: Sastanak Erdogana i Putina zavisi od moskovskih pregovora o Idlibu

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka u Sočiju
Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da ukoliko rusko-turski pregovori u Moskvi ne donesu nikakvo rešenje za situaciju u Idlibu, postoji mogućnost da se sastanu predsednici Rusije i Turske – Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan.

„Ako nakon pregovora u Moskvi ne bude nikakvog rezultata, onda je moguće da se narednih dana održi sastanak na najvišem nivou“, precizirao je Čavušoglu, prenosi TRT.

Prema navodima agencije Anadolija, druga faza pregovora o situaciji u sirijskom Idlibu završena je danas u Moskvi. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, tako da nisu poznati detalji razgovora.

Prva faza pregovora održana je prošle sedmice u Ankari, a razlog je eskalacija situacije na severozapadu Sirije. Tursku delegaciju predvodio je zamenik ministra spoljnih poslova Sedat Onal. U delegaciji su bili predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Generalštaba i Nacionalne obaveštajne organizacije. Rusku delegaciju, koju su činili predstavnici Ministarstva odbrane i obaveštajnih službi, predvodio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin i specijalni predstavnik predsednika Rusije za sirijsko pitanje Aleksandar Lavrentjev.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Turska nije ispunila nekoliko ključnih obaveza u cilju rešavanja problema oko sirijskog Idliba, dok je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan apelovao na ruskog kolegu Vladimira Putina da izvrši pritisak na sirijskog predsednika Bašara Asada da sirijska armija prekine ofanzivu u provinciji Idlib.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala