Bugarski ministar odbrane traži da se vrati obavezan vojni rok

© Foto : Ministarstvo odbraneNa poligonu Bugarske armije "Šabla" u toku su intenzivne pripreme
Na poligonu Bugarske armije Šabla u toku su intenzivne pripreme  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov predložio je vraćanje regrutacije i istakao da se problem manjka vojnog ljudstva ne može rešiti samo novcem.

„Sve zemlje koje imaju profesionalnu vojsku imaju problem sa manjkom ljudstva“, izjavio je bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov na Nacionalnom vojnom univerzitetu u Velikom Trnovu, gde su održane svečanosti povodom obeležavanja godišnjice smrti revolucionara Vasila Levskog.

Bugarski ministar odbrane ne namerava da čeka da Evropska unija vrati obavezno služenje u vojsci.

„Sada ćemo ponovo čekati nečiji tuđi primer. Nije li jasno da je nedostatak vojske problem koji se ne može rešiti samo novcem? Slične probleme imaju sve profesionalne vojske. Moramo li da čekamo da se u celoj EU vrati obavezan vojni rok? U Austriji postoji devetomesečna služba, a u Danskoj vojna služba po pozivu. Nemački parlament razgovara o vraćanju obaveznog vojnog roka, francuski parlament takođe. Koga čekamo?“, rekao je Karakačanov.

Prema njegovim rečima, za nesmetan prelazak na obaveznu službu prvo je potrebno uvesti dobrovoljno služenje u naredne dve do tri godine.

Ovo nije prvi put da Karakačanov govori o povratku vojnog roka. U decembru je rekao da više od 70 odsto Bugara podržava ovu ideju.

 „Problem je u onim političarima koji su bugarskim građanima u poslednjih 20-25 godina objašnjavali da će nam, čim uđemo u EU, neko dati novac i da ćemo živeti srećno, ili da će nas neko drugi zaštititi kad uđemo u NATO. Ukinuli su obavezan vojni rok ne samo članice NATO-a Turska i Grčka, već i skandinavske zemlje, poput Finske. Norveška i Švedska vratile su vojni rok, a Danska ga nikada nije ni ukidala“, rekao je ministar u decembru.

Regrutacija u Bugarskoj ukinuta je od 2008. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala