Srbija donira Albaniji dva miliona evra

© AP Photo / Visar KryeziuPosledice zemljotresa u Albaniji
Posledice zemljotresa u Albaniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija će donirati Albaniji dva miliona evra pomoći za saniranje posledica prošlogodišnjeg zemljotresa, izjavila je premijerka Ana Brnabić i istakla da je to i poruka za zajedničku budućnosti i drugačije odnose.

Brnabić je u Briselu, gde je organizovana Međunarodna donatorska konferencija „Zajedno za Albaniju“, kazala da Srbija želi da pokaže solidarnost i podršku albanskom narodu posle jakog zemljotresa u novembru.

„Mnogo smo radili na stabilizaciji u regionu i boljem povezivanju. Drago mi je što je Albanija pristala i na ‚mini šengen‛ inicijativu. Ovo je još jedan način da pokažemo da smo tu za sve naše partnere, za sve građane iz regiona i onda kada je teško i kada je nevolja“, rekla je Brnabić.

Premijerka se sastala i sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, a imala je i radni ručak sa komesarom za proširenje Oliverom Varheijem. Brnabić je ocenila da su ti razgovori bili veoma dobri i istakla da su svi pohvalili napredak Srbije.

© AP Photo / Thanassis StavrakisAna Brnabić
Srbija donira Albaniji dva miliona evra - Sputnik Srbija
Ana Brnabić

„Sa predsednikom Evropskog parlamenta smo se dogovarali da odmah nakon izbora poseti Srbiju i novi saziv parlamenta, što je dosta dobro za našu dalju evropsku perspektivu. Sa predsednikom EK je bio veoma konkretan razgovor oko napretka Srbije i posvećenosti nove Evropske komisije agendi proširenja“, rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije kaže da je zahvalila šefici Evropske komisije koja je, navodi, otvoreno pričala o tome koliko je Zapadni Balkan važan za EU i koliko je važna agenda proširenja.

Kako ističe, nova EK će nastaviti da insistira na tome da bez Zapadnog Balkana Evropska unija nije kompletna.

Hrvatska donira milion evra

Hrvatska će na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za pomoć Albaniji donirati milion evra za obnovu infrastrukture u zdravstvu i obrazovanju, objavio je hrvatski premijer Andrej Plenković. On je dodao da je to odlučila hrvatska vlada na sednici održanoj 13. februara.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala