Polaganje kapsula u spomen-ploču Večne vatre - Sputnik Srbija

Vulin i Šojgu položili kapsulu u spomen-ploču „Večne vatre“ /video, foto/

Pratite nas
Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu boravi u poseti Beogradu. Srbija je prva zemlja u koju Šojgu dolazi u zvaničnu posetu pošto je ponovo imenovan za ministra.

Svečani doček organizovan je ispred Palate „Srbija“, dok je u kasarni „Topčider“ u Domu garde Šojguu uručen počasni doktorat Univerziteta odbrane.

Ministri Vulin i Šojgu položili su potom vence na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu i položili kapsulu u spomen-ploču „Večne vatre“.

Na kraju posete, Šojgua je na radnom ručku primio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji mu je dobrodošlicu poželeo uz dunjevaču.

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
17:41 17.02.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom Instagramu da je od ruskog ministra odbrane dobio na poklon njegove crteže i grafike.

"Hvala Sergeju na posebnom poklonu, brošuri njegovih crteža, grafika i radova u drvetu", napisao je Vučić na instagram profilu budućnostsrbijeav.

View this post on Instagram

"Hvala Sergeju na posebnom poklonu, brošuri njegovih crteža, grafika i radova u drvetu."

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Vučić je svom gostu poklonio lovačku pušku marke "Crvena zastava".

View this post on Instagram

"Poklon dragom prijatelju, lovačka puška Crvena zastava".

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

15:59 17.02.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je danas na svom instagram nalogu fotografije na kojima je u neformalnom razgovaru s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

"Dunjevaču za dobrodošlicu dragom gostu", objavljeno je na nalogu budućnostsrbijeav.

Vučić je za Šojgua priredio ručak.

Osim Vučića i Šojgua, sastanku su prisustvovali ministri odbrane i spoljnih poslova Aleksandar Vulin i Ivica Dačić, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko i vojni zvaničnici Srbije.

15:10 17.02.2020
Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin i ruski mistar Sergej Šojgu na ceremoniji polaganja venaca - Sputnik Srbija
Polaganje venaca na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda i Spomenik crvenoarmejcu - Sputnik Srbija
Polaganje kapsula u spomen-ploču Večne vatre - Sputnik Srbija
14:53 17.02.2020
Priprema za dolazak ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua na polaganje venaca  - Sputnik Srbija

Vulin i Šojgu su se posle polaganja venaca na Spomen obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, kao i kapsule u spomen ploču "Večna vatra", upisali u Spomen knjigu.

Ministar Šojgu je u Spomen-knjigu upisao:

"Večna slava junacima koji su oslobađali Beograd od fašističkih osvajača!

Velika zahvalnost srpskom narodu za nastojanje da se očuvaju istorijska sećanja na podvig sovjetskih vojnika.

Naša direktna obaveza je da sačuvamo istinu o tom vremenu i da je prenesemo potomcima", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar Vulin je zapisao da, kada se svet opredeljivao između dobra i zla, Srbi i Rusi nikada nisu pogrešili u izboru i nikada nisu bili na suprotnim stranama.

"Postoje narodi u Evropi koji svoje postojanje i slobodu duguju nemerljivim žrtvama Crvene armije, postoje narodi koji danas sa prezirom gledaju na bezbrojne grobove Crvene armije, postoje narodi koji menjaju istoriju da bi sakrili svoju slabost i mirenje sa zlom. Ima takvih naroda u Evropi, ali srpski nije među njima.

Slobodu i postojanje dugujemo borbi naših predaka, zauvek smo zahvalni za nemerljive žrtve Crvene armije, sa ponosom čuvamo sećanje na herojsku borbu srpskog naroda i slavnu nepobedivu Crvenu armiju, gospodare nemamo, na istoriju smo ponosni i kao slobodan narod biramo bratstvo sa ruskim narodom.

Slava herojima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, besmrtna slava herojima Crvene armije - Zauvek slobodni", napisao je Vulin.

14:34 17.02.2020

Anastasija Holjc izvela je u pratnji ansambla Stanislav Binički dve numere „Čovek bez sreće“ i „Ovo je Srbija“.

14:30 17.02.2020

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin zahvalio se Šojguu na poseti, istakavši da mu je drago što se jedan ruski general „upisuje“ u doktore nauka na tom Univerzitetu.

Učinili ste nam veliku čast što se među naše doktore nauke upisuje general armije RF i što možemo da vas zovemo našim, a da naši kadeti jednog dana mogu da kažu šta su od vas naučili.

„Uz Putina ste od jedne demoralisane vojske napravili vojsku bez premca u svetu koja je u stanju da zaštiti mir. Mir u kojem živite je posledica jake vojske. U politici postoje samo interesi, nema ljubavi-to važi za sve one koji nisu upoznali našeg druga i brata generala Šojgua“, rekao je Vulin.

Ministar odbrane Republike Srbije na dodeli doktorata Sergeju Šojguu - Sputnik Srbija
14:14 17.02.2020

On je naveo da je za njega velika čast što je postao počasni doktor Univerziteta. Današnja cermonija potvrđuje takođe visok nivo partnerskih odnosa izmeću dve zemlje, dodao je on.

Ruski ministar odbrane je sumirao rezultate dosadašnje saradnje i dodao da joj poseban impuls daju bliskost i duhovne veze dva naroda.

 

Počasni doktorat koji je u Beogradu uručen ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu - Sputnik Srbija

Ruski ministar je podsetio da su Srbija i Rusija zajedno ratovale, rame uz rame, protiv zajedničkog neprijatelja vekovima. Ratovali smo zajedno i u 19. i 20. veku, naveo je on.

„Podržavali smo Srbiju i 1999. godine tokom NATO agresije. Mnogi Srbi se sećaju akcije naših desantnih jedinica na aerodromu Slatina kod Prištine. Agresija NATO je dovela do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i do civilnih žrtava, rekao je Šojgu.

On je istakao da danas Srbija gradi novi život i da se značajan deo naroda okupio oko srpskog rukovodstava koje u komplikovanim uslovima vodi samostalnu spoljnu politiku.

„U tom kontesktu, Srbija podržava Rusiju i u naporima da se spreče pokušaji iskrivljavanja, revidiranja istorije i rehabilitovanja fašizma“, rekao je on.

Ove godine, dodao je Šojgu, obeležavamo 75.godišnjicu završetka najkrvavijeg rata u istoriji čovečanstva. Zajednička borba protiv Hitlera postala je kamen-međaš u odnosima naših zemalja. Zato je posebno važno što će na Crvenom trgu na paradi 9. maja ruski i srpski vojnici biti u istom stroju.

Obećao je da će i ubuduće činiti sve na jačanju prijateljskih veza između Srbije i Rusije, Ministarstava i vojski.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na dodeli počasnog doktorata - Sputnik Srbija
14:10 17.02.2020

Univerzitet, kako je rekao, doktorat dodeljuje osvedočenom prijatelju Srbije.

„Zalaganjem za jačanje odnosa između Ministartava odbrane Srbije i RF Šojgu je dao nemerljiv doprinos saradnji dve zemlje“, naveo je on.

Posebno je istakao značaj saradnje u obrazovanju vojnika i obuci pilota u vojnim školama u Rusiji.

Dom vojske, dodela doktorata Sergeju Šojguu - Sputnik Srbija
13:59 17.02.2020

Svečanosti, između ostalih, prisustvuje i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko. 

 

 

13:34 17.02.2020
Ministar Šojgu na izložbi „Odbrana 78” - Sputnik Srbija
12:37 17.02.2020
12:06 17.02.2020
Ministar odbrane Ruske Federacije ispred Palate „Srbija“ sa ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom - Sputnik Srbija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin priredio je danas za ministra odbrane Ruske Federacije, generala armije Sergeja Šojgua, svečani doček ispred Palate Srbija, uz intoniranje himne dve države i smotru počasne garde.

Ministar odbrane Ruske Federacije ispred Palate „Srbija“ - Sputnik Srbija
Ministar odbrane Ruske Federacije ispred Palate „Srbija“ sa ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom - Sputnik Srbija
12:02 17.02.2020
11:56 17.02.2020
11:18 17.02.2020
Pripreme za dolazak ruskog ministra Sergeja Šojgua - Sputnik Srbija
Pripreme za dolazak ruskog ministra Sergeja Šojgua  - Sputnik Srbija
11:11 17.02.2020

Nakon Šojgua, u posetu Beogradu uskoro dolazi još jedan visoki zvaničnik iz Rusije - ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On bi trebalo u Beograd da dođe 24. marta, na dan kada se obeležava 21. godišnjica početka bombardovanja.

11:09 17.02.2020
Raketni sistem pancir u Batajnici - Sputnik Srbija

Kako su mediji ranije najavljivali, sa Šojguom bi u Srbiju trebalo da stigne i prvi deo isporuke od šest naručenih sistema za protivvazdušnu odbranu „pancir S1“. Međutim, ove informacije do danas zvanično nisu potvrđene.

Mediji su pisali i da je sporazum za jednu bateriju „pancira“ zaključen prošle godine, a da je rok za prvi segment isporuke druga polovina februara.

11:03 17.02.2020
Mesto gde će biti položena kapsula sa Večnom vatrom  - Sputnik Srbija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otkrio je ranije za „Sputnjik“ da će ona biti postavljena iza glavnog ulaza u centralnoj aleji.

Vesić kaže da će „Večna vatra“ predstavljati večni pomen herojima koji su oslobodili Beograd od nacističke okupacije.

11:02 17.02.2020
Ruski vojni Iljušin ušao u vazdušni prostor Srbije  - Sputnik Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala