Premijer RS: Srpskoj pripada 49 odsto BiH, štitimo šta nam pripada

© Foto : Vanja MalidžanRadovan Višković
Radovan Višković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je u Narodnoj skupštini Srpske da neće biti knjiženja poljoprivrednog zemljišta Srpske na BiH i da građani Republike Srpske mogu mirno da spavaju.

„Nećemo to dozvoliti. Štitimo što nam pripada, a to je 49 odsto BiH, što stoji i u Dejtonskom sporazumu“, rekao je Višković povodom sporne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu Srpske, prenosi RTRS.

Višković je na posebnoj sednici Narodne skupštine RS rekao da je ovakva odluka Ustavnog suda BiH sramotna za pravnu struku i kontradiktorna.

„Da sam sudija Ustavnog suda i pravnik bilo bi me sramota da donesem ovakvu odluku. Ustavni sud u svakoj normalnoj zemlji treba da štiti ustavni poredak, vladavinu prava i slično, a ne da krši ustav zemlje“, rekao je Višković.

On je ponovio da nema evropskog puta BiH sve dok postoje strane sudije u Ustavnom sudu i OHR, te naveo da je i Komisija za koncesije BiH osnovana pre nekoliko godina, a nije imala imovinu.

„Tada smo rekli zašto će nekom neka komisija kada nema o čemu da odlučuje i nema imovine. Dakle, kada su formirali Komisiju, imali su u pozadini ova dešavanja. Da ne pominjem da je u javnosti ranije govoreno da nam treba zajednički zakon o poljoprivredi, te jedno ministarstvo poljoprivrede na nivou BiH“, pojasnio je Višković.

Ustavni sud BiH je ranije doneo odluku kojom se knjiženje ili upisivanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem na Republiku Srpsku zabranjuje i proglašava neustavnim, te kojom se ovo zemljište Srpske proglašava državnom imovinom BiH.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala