Amerika lansira laži o ruskim satelitima samo zbog trke u naoružanju u svemiru

© AP Photo / NASASatelit u orbiti i planeta zemlja
Satelit u orbiti i planeta zemlja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da ruski sateliti ne predstavljaju pretnju za američke svemirske objekte i da Vašington ne mora da se brine tim povodom.

Ruski MIP je saopštio da su „obratili pažnju na nedavne izjave američkih zvaničnih lica da navodno ruski kosmički aparat "Kosmos-2542" „prate“ američki špijunski satelit "USA-245".

Rusko Ministarstvo je izjavilo da se nastavlja propagandna kampanja protiv Moskve, čiji cilj je da se prikriju destruktivne akcije Vašingtona koje izazivaju trku u naoružanju u svemirskom prostoru, njegovu transformaciju u novo polje vojne konfrontacije, kao i da se dobije veći novac za ovu svrhu.

U resoru su naglasili da kretanje ruskog aparata „nije predstavljalo pretnju za američki svemirski objekat i da je glavno da se ne krše norme i principi međunarodnog prava“.

MIP je podsetio da u ovom trenutku ne postoji alternativa rusko-kineskom predlogu za izradu međunarodnog pravno obavezujućeg instrumenta o sprečavanju postavljanja oružja u svemiru, upotrebe sile ili pretnje silom svemirskim objektima.

MIP je pozvao SAD da pokažu razboritost i odustanu od neodgovornih avantura koji mogu imati krajnje negativne posledice za čitavu međunarodnu zajednicu, i za same SAD.

Ranije je komandant Kosmičkih snaga SAD general Džon Rejmond izjavio da je Vašington diplomatskim kanalima izrazio zabrinutost Moskvi zbog zbližavanja para ruskih satelita sa američkim špijunskim satelitima.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala