Libijski ministar: Turci opet žele da nas osvoje

© AP Photo / Mohamed Ben KhalifaLibija
Libija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ponašanje Turske na libijskoj teritoriji je agresija i pokušaj da se osvoji zemlja, izjavio je ministar inostranih poslova privremene libijske vlade Abdulhadi el Huvejdž.
„To nije nikakvo tursko mešanje, već agresija. Pokušaj Turaka da ponovo osvoji Libiju“, rekao je ministar novinarima na marginama Bliskoistočne konferencije na međunarodnom diskusionom klubu „Valdaj“.

Ministar je pozdravio ulogu Rusije u rešavanju konflikta i zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na preduzetim merama.

„Pozdravljamo i zahvaljujemo predsedniku Putinu na naporima koje on preduzima na dobrobit naše države“, izjavio je El Huvejdž.

On je pozvao i ruske kompanije da učestvuju u obnovi zemlje, nakon uspostavljanja mira.

Rešavanje libijskog sukoba

U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Premijer Vlade nacionalnog sporazuma Libije Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

Berlinska konferencija održana je nekoliko dana nakon međulibijske konferencije u Moskvi, na kojoj su učestvovali predsednici Rusije i Turske. Haftar je i rusku prestonicu takođe napustio bez potpisanog primirja sa predsednikom Vlade u Tripoliju Fajezom Saradžom.

Glavni rezultat Berlinske konferencije je poziv za prekid vatre u Libiji i obaveza da se sukobljene strane uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na oružje stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka su predložili da se osnuje odbor za kontrolu poštovanja prekida vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala