Lavrov: Vašington stvara preduslove za razmeštanje zabranjenih raketa u Evropi i Aziji

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom razgovarao o pitanjima kontrole naoružanja.

„Dotakli smo se pitanja koja se tiču čitavog niz problema koji su na dnevnom redu našeg strateškog dijaloga, uključujući one koji su u nadležnosti ‘petorke’ stalnih članica (Saveta bezbednosti UN), i onih koja se odnose na pitanja kontrole naoružanja i dogovorili smo se da o njima nastavimo konkretan, profesionalni razgovor“, rekao je Lavrov novinarima nakon konferencije u Minhenu.

„Osetio sam da postoje određeni pomaci ka konstruktivnijem pristupu naših američkih partnera“, rekao je ministar.

Prošle godine Sjedinjene Američke Države su se povukle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Sjedinjene Američke Države sada aktivno stvaraju preduslove za razmeštanje svojih raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, Aziji i ostrvima na Tihom okeanu, naglasio je ruski ministar.

„Naravno, razgovaraćemo o tim pitanjima sa Francuzima. Ali, da bismo se dogovarali o konkretnim rešenjima, potrebni su multilateralni pregovori, multilateralne konsultacije sa učešćem, naravno, Sjedinjenih Američkih Država, koje, raskinuvši sporazum, sada aktivno stvaraju preduslove za razmeštanje oružja koje je nekada bilo zabranjeno i u Evropi i u Aziji. Oni to ne kriju, spominje se Japan, Koreja, a pominju se i ostrva na Tihom okeanu“, rekao je Lavrov na kraju Minhenske konferencije.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja potpisan je 2010. godine i trenutno je jedini rusko-američki sporazum o kontroli naoružanja. Sporazum ističe 2021. godine, a Trampova administracija još uvek nije odlučila da li će ga produžiti, dok je Rusija više puta naglašavala da je spremna za dijalog.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala