Lavrov: Rusija spremna da pomogne u rešavanju palestinsko-izraelskog sukoba

© Sputnik / Kristina Afanasьeva / Uđi u bazu fotografijaZid plača i džamija Kubat el Sahra u Jerusalimu
Zid plača i džamija Kubat el Sahra u Jerusalimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna da pomogne u pronalaženju kompromisnog rešenja palestinsko-izraelskog sukoba u okviru „kvarteta“ međunarodnih posrednika – Rusije, SAD, UN i EU, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za italijanski list „Stampa“.

Prema njegovim rečima, Rusija se zalaže za održavanje multilateralnih pregovora o rešavanju situacije na Bliskom istoku pod međunarodnim okriljem, čija je potreba navedena „u završnoj izjavi poslednjeg sastanka ministara spoljnih poslova zemalja-članica Arapske lige“.

„Smatramo da bi ovu ulogu na sebe mogao da preuzme ‘kvartet' međunarodnih posrednika koji predstavlja jedini prateći mehanizam mirovnog procesa na Bliskom istoku koji je priznao Savet bezbednosti UN. Rusija je kao članica 'četvorke’ spremna da pomogne u postizanju kompromisnih rešenja“, objasnio je ruski ministar.

Lavrov je naglasio da su za preduzimanje realnih koraka ka pravednom i dvodržavnom rešenju sukoba između Palestine i Izraela potrebni „kao prvo, istinski napori samih Palestinaca i Izraelaca i drugo ─ maksimalno izbalansirana i nepristrasna međunarodna podrška ovom procesu“.

On je dodao da će u kontaktima sa Palestincima i Izraelcima Rusija nastaviti da uporno podstiče obe strane da zauzmu konstruktivan stav u interesu dogovora o rešenjima za sve postojeće probleme.

Stav Vašingtona

Sjedinjene Američke Države u suštini su izignorisale međunarodno priznati pristup ka rešavanju krize na Bliskom istoku, smatra ruski ministar.

„Sjedinjene Američke Države su u svom stilu predložile da se ‘jednim potezom’ razrazreši jedan od najstarijih sukoba našeg vremena. Pri tome je Vašington u suštini ignorisao opštepriznati međunarodni pravni okvir za rešavanje situacije na Bliskom istoku, koji uključuje rezolucije Saveta bezbednosti i Generalne skupštine UN i Arapske mirovne inicijative“, precizirao je ministar.

Prema njegovim rečima, američki planovi predviđaju rešenje svih ključnih problema „konačnog statusa“ palestinskih teritorija – granice, naselja, Istočnog Jerusalima, izbeglica – na račun jednostranih ustupaka u korist Izraela.

„Takav pristup teško da će pomoći da se situacija popravi. Na to ukazuje i činjenica da Palestinci kategorički odbacuju takozvani ‘dogovor veka’“, zaključio je Lavrov.

Trampov „dogovor veka“

Američki predsednik Donald Tramp predstavio je 28. januara plan mirovnog sporazuma, poznat kao „dogovor veka“. Ovaj dogovor je nacrt sporazuma između Izraela i Palestine kojim bi trebalo da bude okončan sukob u regionu. Plan predviđa stvaranje države Palestine i njenu demilitarizaciju, dok bi Izrael zadržao kontrolu nad istokom reke Jordan, a Jerusalim bi ostao njegov nepodeljeni glavni grad.

Palestinci i arapske zemlje nisu prihvatili ovaj plan: prema njihovom mišljenju, on oduzima Palestincima pravo na teritorije predviđene rezolucijama Ujedinjenih nacija. Šef Palestinske administracije Mahmud Abas takođe je odbacio novi plan rekavši da Palestinci insistiraju na priznavanju njihove države u granicama iz 1967. godine sa glavnim gradom u Jerusalimu.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala