Lavrov: Novi samit „Normandijske četvorke“ tek kad se realizuju odluke prethodnog

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Rusije Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita "Normandijske četvorke" u Parizu
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Rusije Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita Normandijske četvorke u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi samit „Normandijske četvorke“ može da se održi tek nakon što budu realizovane odluke decembarskog sastanka, za sada nije bilo velikog napretka, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.  

Ukrajinski i zapadni partneri pokušavaju da prenesu pitanja nivoa kontakt-grupe na „normandijski format“, izjavio je ministar Lavrov. „(Evropske kolege) polaze od logike da je Rusija strana u sukobu“, podsetio je ministar i napomenuo da je takav stav „štetan“.

„Razlozi (za održavanje novog ‘normandijskog samita’) mogu se pojaviti samo u jednom slučaju – ukoliko se ispune odluke prethodnog samita održanog u decembru. Za sada nismo primetili napredak ni u jednom pravcu“, odgovorio je Lavrov na pitanje novinara nakon Minhenske konferencije o bezbednosti.

Konkretno, nema napretka po pitanju povlačenja snaga i sredstava, saradnje na uklanjanju mina, ni uključivanja Štajnmajerove formule u ukrajinsko zakonodavstvo, napomenuo je Lavrov.  

„Čekamo da se sve ove odredbe ispune. Pre sazivanja samita neophodno je izvršiti ne samo ono o čemu smo se prethodno dogovorili, već i shvatiti sa kakvim skupom odluka idemo na novi samit“, dodao je ministar.

Prvi za tri godine samit „Normandijske četvorke“, na kojem su učestvovali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednici Francuske, Rusije i Ukrajine, Emanuel Makron, Vladimir Putin i Vladimir Zelenski, održan je 9. decembra u Parizu. Nakon sastanka, strane su usvojile zajedničku izjavu i odlučile da sledeći sastanak održe za četiri meseca u Berlinu, radi nastavka regulisanja situacije u Donbasu.

U izjavi se ističe da Minski sporazumi i dalje ostaju osnova za rad u „normandijskom formatu“, a povlačenje snaga predviđeno je do kraja marta 2020. godine na tri nove lokacije u Donbasu. Lideri su takođe pozvali na primirje u Donbasu do kraja godine. Osim toga, oni su pozvali kontakt-grupu da obezbedi razmenu zarobljenika u Donbasu prema formuli „svi za sve“ do kraja godine i da se Crvenom krstu obezbedi „puni i bezuslovni pristup svim pritvorenicima“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala