Hoće li Nemci zaustaviti najveće marširanje stranih trupa kroz tu zemlju u poslednjih četvrt veka

© AP Photo / Mindaugas KulbisBorbena vozila pešadije
Borbena vozila pešadije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanici nemačke Leve partije zatražili su od nemačke Vlade da zabrani tranzit stranih trupa kroz teritoriju zemlje i prestane da podržava predstojeće vojne vežbe „Zaštitnik Evrope 2020“, koje će biti održane u martu pod rukovodstvom SAD.

Nemački poslanici su kritikovali nemačku vlast što umesto da preduzmu korake za smanjenje tenzija podržava prebacivanje trupa na istok i gomilanje trupa na ruskoj granici, u baltičkim zemljama i Poljskoj.

„Prvo, jasno je da raspoloženje levičara odražava duboku krizu koja je nastala u američko-nemačkim odnosima. Vidimo da je, uprkos tome što je Nemačka u zoni uticaja SAD i što je članica NATO-a, to zemlja sa ograničenim suverenitetom iz više razloga. Međutim, Nemačka postepeno menja svoju putanju spoljne politike. To čini sporo, ali ipak menja pravac. Nemačka se protivi povećanju troškova za odbranu – Berlin izbegava da troši dva odsto BDP-a na NATO.

„Nemačka, uprkos svim pritiscima, podržava izgradnju gasovoda ’Severni tok 2‘ i uprkos svemu tome ne želi da započne ’rat‘ sa Rusijom. Treba se setiti i da je velika bura nastala u nemačkoj javnosti kada se saznalo da su Amerikanci i CIA prisluškivali celokupnu nemačku elitu...“, kaže za Sputnjik Konstantin Blohin, viši naučni saradnik Centra za istraživanje problema bezbednosti Ruske akademije nauka..

Mogu li levičari izgurati strane trupe iz Nemačke

Blohin podseća da je nemačka kancelarka Angela Merkel bila proamerički orijentisana kada je došla na vlast, za razliku od njenog prethodnika Gerharda Šredera, koji je bio okrenut ka Rusiji i zalagao se za zajedničku saradnju.
„Čak je i Merkelova, uprkos toj svojoj orijentaciji, značajno promenila spoljnu politiku zemlje. Očigledno da Nemačka ne vidi Rusiju kao neprijatelja. Amerikanci svim tim vojnim vežbama i svom tom antiruskom histerijom pokušavaju da postignu nekoliko ciljeva. Prvi cilj je konsolidacija podeljenog Zapada, jer očigledno postoji raskol Zapada, uključujući i podeljenost po pitanju Rusije. Raskol postoji i kada se govori o iranskom nuklearnom sporazumu i Pariskom klimatskom sporazumu i nizu drugih pitanja, a jedini instrument za upravljanje Zapadom je njegova konsolidacija na antiruskoj osnovi“, smatra Blohin.

Konsolidacija podeljene Evrope i demonstracija vojne moći

Manevri „Zaštitnik Evrope 2020“ su najveće vojne vežbe u poslednjih 25 godina, a radi učešća na tim vežbama Amerika će prebaciti u Evropu 20.000 svojih vojnika. Istovremeno, u dokumentu u koji je ruski kanal RT imao uvid, navodi se da će u zemlje Istočne Evrope, koje se direktno graniče sa Rusijom, biti prvi put prebačen divizion američkih teških oklopnih vozila i da će kroz Nemačku u istočnom pravcu biti prevezeno 37.000 vojnika i 35.000 transportnih sredstava vojne namene.

„Činjenica da se NATO tako neodgovorno igra sa vojnom stabilnošću Evrope upravo u danima približavanja 75. godišnjici zauzimanja Berlina od strane Crvene armije i pobede nad nacističkim fašizmom uvreda je za ruske građane i mnoge ljude u drugim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, jer su njihovi preci uložili najveću žrtvu i najveće napore da oslobode Evropu od fašizma tokom Drugog svetskog rata“, kaže se u apelu nemačkih parlamentaraca.

Kako naglašava Leva partija, umesto da nauči nešto iz istorije i da se preduzmu energični koraci ka međusobnom razumevanju, dijalogu, ublažavanju tenzija i stvaranju sistema kolektivne bezbednosti u Evropi, kome će se pridružiti i Rusija, nemačka Vlada pruža odlučnu podršku u premeštanju trupa na istok i šalje trupe za vojne vežbe u baltičke države i Poljsku.

Nemački poslanici ističu da nemačke vlasti i Bundesver žele da iskoriste priliku da konačno „dokažu“ korisnost Nemačke kao vojnog logističkog centra. U cilju demonstriranja vojne moći, pitanje preostalih postojećih sporazuma o ograničavanju i kontroli naoružanja u Evropi dovodi se u pitanje, konstatuju parlamentarci u izjavi.
Pored toga, kako navodi RT, u dokumentu se naglašava da je od 2014. godine NATO na svom istočnom krilu izveo četiri puta više vežbi od Rusije.

Prema mišljenju ruskih analitičara, cilj NATO manevara „Zaštitnik Evrope 2020“ je, između ostalog, testiranje efikasnosti logistike i „demonstracija vojne moći“.

„SAD time pokušavaju da ojačaju kontrolu nad Evropom, da pokažu ko je gazda u kući, odnosno da demonstriraju tzv. evroatlantsku solidarnost sa još nekoliko drugih članica NATO-a koje uvek ističu da na čelu ’obuzdavanja‘ Rusije i da su na granici sa istočnom pretnjom… To su, naravno, baltičke države, Poljska i Ukrajina. Cilj je solidarnost i pokazivanje da oni nisu zaboravljeni“, objašnjava Blohin.

Ruski ekspert dodaje da bi „sve ovo trebalo da da podsticaj i američkom vojno-industrijskom kompleksu“.

„Amerikanci ne govore Evropljanima: Trošite novac na sopstvenu evropsku vojsku, nego kažu: Trošite novac na NATO. A NATO je instrument ne samo ’obuzdavanja‘ Rusije, već i instrument američke kontrole nad Zapadom, koji čini 29 zemalja različitog mentaliteta, jezika, kulturnog koda, različitih potencijala, sa interesima koji su često suprotstavljeni jedni drugima, kao što imamo slučaj sa na primer, Grčkom i Turskom. A sada svima njima treba upravljati i zato su ove vežbe samo instrument za postizanje tih ciljeva“, navodi Blohin.

Igra sa evropskom bezbednošću 

Ruski zvaničnici ove vežbe vide kao „ponavljanje scenarija Hladnog rata“ i smatraju da one samo doprinose pogoršanju situacije u oblasti vojne bezbednosti. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je rekao da Rusija neće ostaviti ove manevre bez pažnje i da će reagovati na takav način da to ne stvara nepotrebne rizike.

On je skrenuo pažnju i na još jedan važan aspekt – da sve što Rusija preduzima kao odgovor na pretnje ruskoj bezbednosti koje stvara NATO, to čini isključivo na svojoj teritoriji i podsetio je da se sve rusko nuklearno oružje nalazi na ruskoj teritoriji, za razliku od američkog.

S druge strane, ruski eksperti navode da SAD ovim vežbama proveravaju manevarsku sposobnost svojih trupa, te da takvi manevri imaju za cilj da pokažu da će Amerikanci „zaštititi“ Evropu od navodno podmuklih Rusa i njihove agresije, ali istovremeno ističu i zvaničan stav Moskve – da Rusija nikog ne namerava da napada.

Blohin takođe ističe da se NATO na čelu sa SAD, uprkos ovim vojnim vežbama, neće usuditi da napadne Rusiju.

„Da su hteli da napadnu, to bi odavno učinili. Ali, kao što vidimo, iranska, severnokorejska i venecuelanska kriza pokazuju da SAD nisu spremne ne samo za rat s Rusijom, već i sa malom zemljom, odnosno regionalnim silama. Rat sa Rusijom bi imao globalni karakter i najverovatnije bi bio poslednji rat u istoriji čovečanstva. Zato mislim da je zadatak ovih vojnih vežbi konsolidacija Zapada i pokazivanje solidarnosti. Jasno je da politika ’obuzdavanja‘ Rusije u punom zamahu, ali to je sve. Ovo nikako ne treba posmatrati kao pripremu za invaziju, posebno na teritoriju Rusije“, istakao je Blohin.

Poslanici Bundestaga iz Leve partije uvereni su da razmeštanje trupa u okviru „Zaštitnika Evrope 2020“, nanosi štetu sistemu kolektivne bezbednosti u Evropi, krši duh Osnivačkog akta Rusija–NATO, a takođe je u suprotnosti sa svim naporima da se smanje tenzije i izgradi poverenje.

Zbog toga, nemački poslanici apeluju na nemačke vlasti da zabrane tranzit stranih trupa u skladu sa Sporazumom 2+4, koji isključuje mogućnost prisustva stranih trupa i nuklearnog oružja u istočnim saveznim zemljama i prekinu svu logističku podršku u skladu sa sporazumom o raspoređivanju trupa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala