Dodik: Zbogom, Bosno, dobrodošao RS-egzit

© Srna / Narodna skupštinaMilorad Dodik na sednici Skupštine RS
Milorad Dodik na sednici Skupštine RS - Sputnik Srbija
Pratite nas
Visoki predstavnik je podlac, pokušava da podvali odluke i zakone mimo Dejtona, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je obraćanje započeo rečima: „Goodbye BiH, welcome RS-exit“ („Doviđenja BiH, dobrodošao RS Egzit“).

Dodik je to kazao na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske. Skupština RS raspravlja o krizi u BiH nastaloj posle spornih odluka Ustavnog suda BiH. Dodik je kazao i da je Narodna skupština Republike Srpske „ključno mesto svih odluka" i da samo ona može da govori u ime naroda.

„Mi ne smemo oklevati da donesemo odluke važne za našu budućnost. Ovaj put smo ozbiljni i nećemo prihvatiti neko drugo kretanje“, rekao je Dodik.

Dodik je dodao i da "Republika Srpska i srpski narod nemaju šanse u BiH jer se posmatraju kao kategorija koju Sarajevo i Bošnjaci ne prihvataju i koju mrze i žele da unište", te da su „bošnjački političari uvereni da je došao trenutak za konačni obračun sa srpskim narodom“. Kako je dodao, „njihovo uverenje da će im stranci spasiti državu je naivno“. Takođe, rekao je da Srpska „nema nijednu drugu soluciju nego da se vodi svojim interesima“.

Dodik je rekao i da je posebna sednica sazvana jer je srpski narod prevaren.

„Pokušavaju nas napraviti manje vrijednim, računajući da samo oni znaju šta je za nas dobro. Sve o Ustavnom sudu je već rečeno. Ovaj put je taj sud otišao dalje i sebi dao za pravo da donosi odluke i prebacuje imovinu na BiH, a to joj ne pripada“, naveo je Dodik.

Srpski član Predsedništva je istakao da mnogi sa zapada misle da Srpska nije sposobna i spremna da brine sami o sebi.

Dodik se zahvalio liderima svih političkih partija na predanom radu i spremnosti da prevaziđu netrpeljivosti u odbrani interesa Srpske.

„Za 60 dana se vidimo, verujem da ćemo biti u onome što sam na početku rekao“, rekao je on.

„Ne predlažemo ludačke stvari, već ono što rade i Škotska i Katalonija“

Dodik je u drugom obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao da se „politička odgovornost koju ima odnosi na srpski narod i Republiku Srpsku koja više nije spremna da gubi dostojanstvo, imovinu, niti bilo šta drugo“.

„Rekao sam doviđenja BiH, dobrodošao RS-egzit, ali kada bi bili pošteni, bar oni koji ovo kritikuju, primetili bi da sam nakon toga rekao da je to jedno od mogućih kretanja i da bi najbolje bilo da se putem zaključaka dođe do toga da Ustavni sud BiH bude reformisan u skladu sa najboljim praksama EU. Sam ću politički stradati, ali neću biti grobar Srpske i našeg naroda“, rekao je Dodik na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske o informaciji u vezi sa antidejtonskim delovanjem Ustavnog suda BiH, prenosi RTRS.

On je istakao da bi u svemu ovome Bošnjaci trebalo da imaju najveću odgovornost, ali oni „veoma prepotentno nastupaju“ jer mogu da putem „kvaziinstrumenata nametnu rešenja i upišu novi politički sistem“.

„Srpska zemlja je ovo i grunt i nije problem da je delimo sa bilo kim. Sve što je privatno u Srpskoj ostaje tako i Republika garantuje pravo na imovinu, kao što želi da sačuva svoju imovinu. Bošnjačka politička elita je prepotentna i čini mi se prepadnuta ovim što danas radimo i veliku nadu ulažu u one koji žele da razbiju srpsko jedinstvo“, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, „srpski narod i Republika Srpska ne smeju da prihvate legalizovanje odluka visokih predstavnika“.

„Verujem u naše jedinstvo, što je neophodno. Ne predlažem nikave ludačke stvari, nego one koje su realne, a može se videti kako danas rade Škotska, Katalonija...“, kaže Dodik.

On je naglasio da je najveći interes Srpske da bude iskazano jedinstvo u Narodnoj skupštini i da u četvrtak, 20. februara sa predstavnicima Republike Srpske u zajedničkim institucijama bude dogovoreno kako će se delovati.

„Ovde je potrebno povući ručnu i dobra je stvar što su i politički predstavnici hrvatskog naroda prihvatili da budu deo podrške za odlazak stranih sudija. To je kvalitet koji možemo da iskoristimo, ne da bi bili protiv trećeg, nego da se manifestuje da dva konstitutivna naroda imaju primedbe“, rekao je Dodik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala