Ruski diplomata: Da nije bilo Crvene armije, Poljske ne bi bilo na karti

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev
Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljske vlasti intenziviraju kampanju izobličavanja istorije uoči obeležavanja 75. godišnjice pobede Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu, rekao je ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev, istakavši da Varšava zaboravlja činjenicu — da nije bilo pobede Crvene armije — Poljske ne bi bilo na karti.

„Približava se obeležavanje 75. godišnjice Pobede u Drugom svetskom ratu. Kao i uvek, kako se približava 9. maj, jača i kampanja izobličavanja i revidiranja istorije i umanjivanja vrednosti naše pobede. Međutim, mi smo spremni na to. Sigurno smo da smo u pravu“, istakao je ambasador.

Istovremeno, on je skrenuo pažnju na to da poljske vlasti često zaboravljaju čak i datume kada su njihovi gradovi oslobođeni od fašista, istakavši da zvanična Varšava zaboravlja da savremena Poljska postoji upravo zahvaljujući Crvenoj armiji.

„Sada kažu: ’Da, Crvena armija je oslobodila Poljsku od Hitlerove okupacije, ali to nije bilo oslobođenje u pravom smislu te reči, jer navodno sovjetski vojnici nisu mogli doneti Poljskoj i drugim evropskim zemljama slobodu, jer, navodno, ni oni nisu bili slobodni‘. Imaju u vidu to što u Sovjetskom Savezu u to vreme nije bilo demokratskog sistema i što je, navodno, nakon Hitlerove okupacije nastupila druga — sovjetska dominacija. Kako kažu — SSSR je nametnuo zemljama Istočne Evrope svoj poredak. Takvo shvatanje izostavlja jednu glavnu činjenicu — da nije bilo pobede Crvene armije i Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu — tih zemalja jednostavno ne bi bilo na karti“, istakao je ambasador.

Kako je ukazao Andrejev — nakon pobede Crvene armije, počeo je put obnove i razvoja tih zemalja.

Andrejev je dodao da se na spomenike sovjetskih vojnika u Poljskoj i dalje gleda kao na simbole sovjetske dominacije u posleratnom periodu, a ne kao na spomenike vojnika-oslobodilaca.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala