Ruski balet — lepota koja je osvojila svet

© Sputnik / Vitaly Belousov / Uđi u bazu fotografijaBaletski ansambl "Novosibirskog teatra" izvodi "Labudovo jezero" u Boljšom teatru
Baletski ansambl Novosibirskog teatra izvodi Labudovo jezero u Boljšom teatru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Škola ruskog baleta je jedna od najpoznatijih i najstarijih u svetu. Baletski igrači prolaze kroz mukotrpan rad i trud, da bi jednog dana zaigrali kao solisti u čuvenom „Labudovom jezeru“. Na sceni elegancija, a iza kulisa — borba sa roditeljima, koreografima i sa samim sobom.

Balet je plesna tehnika kojom ne može da ovlada baš svako. Rusija broji mnogobrojne talente koji su udarili temelj ovoj vrsti umetnosti. Tako danas malo ko ne zna za „Labudovo jezero“, „Uspavanu lepoticu“, Čajkovskog i „Boljšoj teatar“. U savremenoj Rusiji balet se neguje širom zemlje, a najpoznatija je Akademija ruskog baleta „Vaganova“ u Sankt Peterburgu.

Iz škole ruskog baleta izlaze smo najbolji

Sa ruske Akademije izlaze samo najbolji, a sve se odigrava pod rukovodstvom istaknutog ruskog umetnika Nikolaja Ciskaridze. On pomno prati razvoj svih polaznika, ali ističe da, na žalost dece, a možda na sreću baleta, postoje trenuci kada decu ispisuju sa Akademije, ili oni sami odlaze. To se objašnjava činjenicom da Akademiju upisuje veliki broj mladih ljudi koji imaju osnovne predispozicije da se bave baletom. Nakon određenog vremena postaje jasno ko je stvoren za ovu profesiju, a ko ne. I nekada je deci i njihovim roditeljima teško da pogledaju istini u oči.

Česti su slučajevi da u pubertetu telo dobija formu labuda ili, u suprotnom slučaju, neskladnog baletskog igrača. Ovo niko ne može da predvidi. Sa Akademije preporučuju da roditelji treba da pripremaju decu za mogući neuspeh, jer u jednom trenutku svet baleta jednostavno više neće biti spreman za ove mlade ljude.

© Sputnik / Saйkov / Uđi u bazu fotografijaRuska balerina Ana Pavlova na sceni baleta "Don Kihot"
Ruski balet — lepota koja je osvojila svet - Sputnik Srbija
Ruska balerina Ana Pavlova na sceni baleta "Don Kihot"

Balet kao stil života

Dan jedne balerine je u potpunosti ispunjen. Počinje rano ujutro, a neizvesno je kada se završava. Sve zavisi od probi i nastupanja. Odmor je retka pojava. Mnogobrojna ograničenja u ishrani treba da dovedu do idealnog izgleda. Savremene balerine uzor traže u čuvenoj Ani Pavlovoj, koja je, između ostalog, 1927. godine posetila Beograd i nastupala u tadašnjem Manježu. Ona je bila savršena balerina, krhka, lagana i vitka. Dok kod većine baletskih igrača tehnika može dovesti do znatnog uspeha, u Aninom slučaju prirodne predispozicije su bile na prvom mestu, a tehnika na drugom.

San svake balerine je da postane solista. Međutim, samo mali broj njih uspeva u tome. Nikolaj Ciskaridze, koji je počasni umetnik Ruske Federacija i koji iza sebe ima mnogobrojna izvođenja u „Boljšom teatru“, objašnjava da se pod njegovim okriljem nalaze samo najbolji. Po njegovom mišljenju, balet je stil života i ruski balet nosi sa sobom teško breme koje ne može svako da ponese. Zbog toga on radi isključivo sa perspektivnim baletskim igračima, a ostalima preporučuje da se na vreme ispišu, jer će time sebi učiniti uslugu.

© Sputnik / Evgeny Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPrizor iz baleta "Kao disanje" na sceni Baljšog teatra
Ruski balet — lepota koja je osvojila svet - Sputnik Srbija
Prizor iz baleta "Kao disanje" na sceni Baljšog teatra

Borba sa samim sobom je svakodnevna. Baletski igrači često zapadaju u teška emocionalna stanja zbog života koji vode. Pritisak je sa svih strana, od roditelja, koreografa, publike. Sve što se dešava iza scene treba tamo i da ostane, jer kada se zavese podignu — vidi se samo lepota pokreta i naporan rad.

Zašto je ruski balet čuven svuda u svetu

Poznati ruski baletski igrači su u 20. veku počeli da nastupaju širom sveta. Postali su toliko popularni da su zapadni izvođači počeli da uzimaju ruska imena, da bi stekli slavu (na primer Lilijan Elis Marks je ostala upamćena u svetu umetnosti kao Alisija Markova). Sve zahvaljujući istaknutoj tehnici Agripine Vaganove, koju su koristili svi predstavnici iz Rusije. Prema kritikama najpoznatijih kritičara iz raznih zemalja, baletska trupa iz Sankt Peterburga je najcenjenija u celom svetu.

Uprkos svim ograničenjima i preprekama, u današnjoj Rusiji veliki broj dece se odlučuje za baletsku karijeru, zato što osećaj na sceni i aplauzi brišu sve negativne momente koji se odigravaju iza kulisa.

© Foto : Press Kombank areneScena iz ruskog baleta „Petipu, s ljubavlju"
Ruski balet — lepota koja je osvojila svet - Sputnik Srbija
Scena iz ruskog baleta „Petipu, s ljubavlju"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala