Rohani o Siriji: Pridržavati se Sporazuma iz Sočija, nastaviti pregovore

© AP Photo / Mohammad BernoIranski predsednik Hasan Rohani
Iranski predsednik Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Irana Hasan Rohani oglasio se povodom eskalacije napetosti u sirijskom Idlibu, naglasivši da se ne sme odustati od Sporazuma iz Sočija i da pregovori o normalizaciji situacije u Siriji moraju da se nastave.

„S naše tačke gledišta, ne smemo da odustajemo od Sporazuma u Sočiju i procesa normalizacije situacije. Veoma bih želeo da tursko rukovodstvo poštuje taj Sporazum, koji smo zajednički postigli“, rekao je Rohani.

Prema njegovim rečima, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je na svim sastancima ukazivao na jednu stvar — na jedinstvo Sirije i na to da čitava sirijska teritorija mora da ostane pod kontrolom sirijske Vlade.

Rohani je izrazio nadu da će pregovori u formatu iz Astane da se nastave i dodao da očekuje i nove samite Rusije, Irana i Turske o Siriji, a prvi sledeći bi trebao da bude u Iranu.

„Povodom eskalacije napetosti u Idlibu, koja je izazvana napredovanjem sirijske vojske i zbog zabrinutosti Turske u vezi sa tom situacijom, Iran je ponudio pomoć dvema stranama“, dodao je Rohani.

Dogovorom iz maja 2017. godine, postignutom u Astani, predstavnici Rusije, Irana i Turske su se složili da u Siriji budu oformljene četiri zone deeskalacije.

Teritorije tri od te četiri zone sada su pod kontrolom Damaska. Četvrta zona, koja obuhvata provinciju Idlib i delove Latakije, Hame i Alepa, nije pod kontrolom sirijske Vlade, već je većim delom pod kontrolom terorista organizacije „Džabat al Nusra“, koja je zabranjena u Rusiji.

Rusija i Turska su 2018. godine u Sočiju postigle dogovor o demilitarizovanoj zoni u Idlibu.

U međuvremenu je saopšteno da Turska prebacuje u zonu deeskalacije u sirijskom Idlibu ljudstvo, naoružanje i vojnu tehniku, a značajan deo te tehnike odlazi militantima Nusra fronta.

Predsednici Turske i SAD Redžep Tajip Erdogan i Donald Tramp razgovarali su nedavno telefonom o situaciji u Idlibu i složili se da su nedopustivi napadi sirijskih snaga u Idlibu i razmenili su mišljenje o tome na koji način bi se mogla okončati kriza.

Turska je saopštila i da neće ostaviti bez odgovora to što je sirijska vojska opkolila turske osmatračnice u Idlibu.

„Sile režima (Bašara Asada) počele su da opkoljavaju osmatračnice turske vojske u idlibskoj zoni deeskalacije. Ankara ne može sedeti skrštenih ruku i preduzeće neophodne mere“, rekao je nedavno Erdogan.

Rusija je optužila Tursku za eskalaciju u Idlibu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala