Mediji: Sva naselja oko Alepa slobodna prvi put od 2012. godine

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPripadnici sirijske vojske na prvim linijama u oblasti grada Manbidž u sirijskoj proviniciji Alep
Pripadnici sirijske vojske na prvim linijama u oblasti grada Manbidž u sirijskoj proviniciji Alep - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijska armija je uspostavila poptunu kontrolu u svim naseljima oko grada Alepa prvi put nakon 2012. godine. Vojska je obezbedila područje od redovnih artiljerijskih napada militanata, prenosi televizija „Majadin“.

„Sirijska armija je u potpunosti osigurala Alep nakon što je uspostavila kontrolu u industrijskoj zoni Lirmun na severozapadu“, prenosi ta televizija.

Prema podacima državne televizije Sirije „Ihbarija“, vojska je danas oslobodila 23 sela u provinciji Alep, a teroristi su se povukli sa tih teritorija.

Zapadno od Alepa vojska se utvrdila u naseljima El Huta, Baškatin i Bšantara.

Državna televizija objavila je video-snimak iz Alepa na kome je prikazano lokalno stanovništvo sa zastavama Sirije koje proslavlja radostan događaj.

Alep je oslobođen od pobunjenika 2016. godine, a bitka za taj grad trajala je više od četiri godine. Međutim, teroristi su poslednjih godina redovno granatirali naseljene oblasti Alepa, što je dovodilo do stradanja među civilima i do značajne materijalne štete.

Ranije je saopšteno da su vojne snage Bašara el Asada prvi put od 2012. godine uspostavile kontrolu nad celokupnim međunarodnim auto-putem M5, koji spaja Damask sa Alepom, kao i da se bore u naselju Han Asal.

Zatim je Generalštab Oružanih snaga Sirije u vojnim operacijama od terorista oslobodio više od 600 kvadratnih kilometara teritorije u provincijama Alep i Idlib.

Sirijske snage su prošle sedmice oslobodile ključni grad Sarakib, koji se nalazi na raskrsnici auto-puteva Latakija-Alep i Damask-Alep, a 29. januara grad Maret Numan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala