Kosačov: EU nema ni snage ni samostalnosti

© Sputnik / Dejan SimićKonstantin Kosačov
Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija nema ni snage, ni samostalnosti, ni odlučnosti u postupcima, ocenio je ruski senator Konstantin Kosačov.

On je na taj način prokomentarisao obraćanje šefa diplomatije EU Đozepa Borelja na upravo završenoj Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Borelj je u Minhenu kritički govorio o spoljnopolitičkom potencijalu Unije, dodajući da Evropa ne može samo da komentariše i izražava zabrinutost, nego i da pokaže spremnost da deluje i da se privikne da govori „jezikom sile“.

Za sada, primećuje Kosačov, malo toga Evropi polazi za rukom u oblasti bezbednosti i regulisanja konflikata.

„Evropska unija nema ni snage, ni samostalnosti. I sve dok ona bude poslušno pratila svog starijeg brata (SAD), koji već drugi krug sankcija primenjuje protiv svojih evropskih partnera, njena snaga neće ići u korist Evrope i zajedničkih interesa, već u korist interesa Vašingtona“, poručuje Kosačov na svom nalogu na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima — izjava Borelja ne bi izazvala reakciju, da Rusija i EU pod delovanjem podrazumevaju istu stvar — samostalnost i sposobnost da se pruži sopstveni doprinos u rešavanju zajedničkih problema.

„Ponekad je potrebno pokazati snagu i odlučnost. Na primer, kada su zemlje EU istupale kao garanti sporazuma između vlasti i opozicije 2014. godine u Kijevu, a zatim sramno reterirale, omogućivši prevrat i građanski rat koji je potom usledio. U tom trenutku je bila potrebna oštrina i to bi spasilo 13.000 života u Ukrajini“, napisao je on.

Prema Kosačovu, odlučnije je trebalo delovati i kada su SAD jednostrano napustile dva ključna sporazuma — o iranskom nuklearnom programu i Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

„Isto važi i u slučaju kada su SAD blokirale realizaciju za Evropu toliko važnog projekta ’Severni tok 2‘“, primetio je ruski političar.

„To ne znači da se Brisel, kada je potrebno pomno pratiti SAD, ne seća jezika sile. Naprotiv, protiv Rusije se već odavno samo taj jezik i koristi. Samo sankcije i pretnje, sa izuzetkom nekih pojedinačnih političara“, zaključio je on.

U Minhenu je danas završena 56. Bezbednosna konferencija, a rusku delegaciju predvodio je šef diplomatije Sergej Lavrov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala