Japanski ministar: Razgovori o mirovnom sporazumu sa Rusijom prešli na novu fazu

© Sputnik / Sergeй Krasnouhov / Uđi u bazu fotografijaOstrvo Iturup Kurilskog arhipelaga
Ostrvo Iturup Kurilskog arhipelaga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Japanski ministar spoljnih poslova Tošimitsu Motegi izjavio je da pregovori sa Rusijom u vezi sa zaključivanjem mirovnog sporazuma prelaze na novu fazu.

Nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti, Motegi je rekao da je objasnio kako da se nastave pregovori.

„Faze (pregovora) se menjaju“, istakao je japanski ministar.

On je dodao da su Moskva i Tokio sa suprotstavljanja osnovnim odredbama prešli na pozitivniju diskusiju.

Japanski ministar naglasio je da je pozvao Lavrova da u najskorije vreme poseti Japan i da se datumi pregovaraju.

Ranije je Motegi saopštio da konsultacije i saradnja Tokija i Moskve postepeno napreduju. Izrazio je nadu u nastavak otvorene rasprave o bilateralnim pitanjima, uključujući pitanje zaključivanja mirovnog sporazuma.

Ministar spoljnih poslova Rusije Lavrov podržao je svog kolegu, istakavši da se nada da će se razmatrati čitav niz pitanja koje interesuju obe strane.

Mirovni sporazum

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije bio potpisan. Sovjetski Savez i Japan potpisali su 1956. godine Zajedničku deklaraciju u kojoj je Moskva pristala da razmotri mogućnost predaje Japanu ostrva Habomai i Šikotan nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, a sudbina Kunašira i Iturupa nije pomenuta.

Kasniji pregovori nisu doneli nikakav rezultat i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan. Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravne osnove, nije upitan.

Nakon sastanka lidera Rusije i Japana u Singapuru 14. novembra 2018. japanski premijer Šinzo Abe je izjavio da su se strane dogovorile da ubrzaju proces pregovora o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine. To je ozbiljan ustupak Japana, jer je do sada njegov zvanični stav bio zahtev da ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan i Habomai najpre budu vraćen, a da tek nakon toga bude zaključen mirovni sporazum.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala