„Izgradićemo nebodere od vaših lobanja“: Nove pretnje ruskim diplomatama u Turskoj

© AFP 2023 / ADEM ALTANAmbasada Rusije u Ankari
Ambasada Rusije u Ankari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Rusije u Turskoj Aleksej Jerhov saopštio je da nastavlja da dobija pretnje zbog eskalacije situacije u sirijskom Idlibu, što je izazvalo antirusku histeriju na društvenim mrežama u Turskoj.

Jerhov je saopštio da korisnici društvenih mreža nastavljaju da šalju uvredljive i preteće poruke.

„Neke od poslednjih objava sinoć i jutros: ’Izgradićemo nebodere od lobanja vaših vojnika‘, ’Platićete za svaku kap krvi koju ste prolili‘ i tako dalje“, rekao je ambasador.

Jerhov je ukazao da ne treba ignorisati takve objave, jer se to ne tiče samo diplomata lično, nego i cele Rusije i svih njenih predstavnika.

„Kada je o tim pitanjima reč, treba biti izuzetno oprezan i krajnje pažljiv. Ne treba provocirati zlobu i mržnju i raspaljivati neprijateljstvo među narodima“, zaključuje ambasador.

Predstavnica ruske diplomatske misije u Iranu Irina Kasimova ranije je saopštila da su turske vlasti preduzele dodatne mere kako bi osigurale bezbednost Ambasade Rusije u Ankari, što je potvrdilo i tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ranije se Jerhov požalio da je zbog eskalacije situacije u Siriji, zavladalo „ludilo“ na društvenim mrežama, zbog čega i on lično dobija pretnje.

Podsetimo — turska strana je iznela optužbe na račun Rusije o napadima na civile u Idlibu. Moskva je te navode negirala, ističući da su fokusirani na borbu protiv terorista. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da situaciju u sirijskom Idlibu pogoršavaju oružje i municija uvezeni iz Turske za teroriste.

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je 14. februara da je tokom vojne operacije u sirijskoj provinciji Idlib likvidiralo 63 sirijska vojnika.

Prethodno je zvanična Ankara saopštila da su u napadu sirijske vojske poginula petorica turskih vojnika, kao i da je još petoro povređeno. Kao odgovor na taj napad, turska vojska je napala 115 ciljeva sirijske vojske i tom prilikom je likvidirala 101 vojnika.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je zapretio sirijskim vlastima da će preduzeti vojne mere, ukoliko se nastave napadi na pripadnike turske vojske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala