Više od 25 hiljada lekara iz cele Kine otišlo u Hubej

© AP Photo / Kin CheungRadnici u zaštitnim odelima u Hongkongu
Radnici u zaštitnim odelima u Hongkongu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 25 hiljada lekara iz cele Kine stiglo je u provinciju Hubej kako bi pomoglo kolegama u borbi protiv epidemije upale pluća izazvane novom vrstom koronavirusa, saopštio je na konferenciji za medije zamenik predsednika Državnog komiteta za zdravstvo i član stalnog odbora partijskog komiteta provincije Hubej Vang Hešeng.
„U ovom trenutku već 217 medicinskih brigada, koje čini 25.633 medicinska radnika, poslato je u provinciju Hubej radi pružanja medicinske pomoći. Ova brojka ne uključuje vojne lekare, koje je poslala vojska“, objasnio je Vang Hešeng.

Od 24. januara u grad Vuhan i provinciju Hubej iz drugih regiona zemlje počela je da se šalje materijalna pomoć, koju, između ostalog, čine i zaštitna odeća i maske, kao i specijalisti, jer lokalni lekari ne mogu da se izbore sa velikim prilivom pacijenata. Zbog činjenice da je najveća odgovornost u borbi protiv koronavirusa na lekarima, u Kini su počeli da ih nazivaju „anđelima u beloj odeći“ ili „borcima u belim mantilima“.

Prema podacima od petka, koronavirusom je zaraženo 1.716 lekara, od kojih je šest preminulo.

U poslednja 24 časa prijavljen je 2.641 novi slučaj zaraze. Iz bolnica je otpušteno 1.373 osoba, 143 osobe su umrle, dok se broj pacijenata u teškom stanju povećao za 849 ljudi.

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhanu, u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV.

Do danas je samo u Kini od ove bolesti umrlo 1.523 ljudi, uključujući dva stranca, više od 8.000 se oporavilo, a broj potvrđenih slučajeva zaraze premašio je 66.000.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala