Ruskom biatloncu oduzeta olimpijska medalja

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaRuski biatlonac Sergej Ustjugov na takmičenju u Italiji
Ruski biatlonac Sergej Ustjugov na takmičenju u Italiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski biatlonac Evgenij Ustjugov diskvalifikovan je na dve godine za narušavanje antidoping pravila i biće mu oduzeta zlatna medalja sa Olimpijskih igara u Sočiju, navodi se na sajtu Međunarodnog saveza biatlonaca (IBU).

Ranije su ruski mediji preneli da je Ustjugov proglašen krivim za narušavanje antidoping pravila i da mu je oduzeta zlatna medalja sa Olimpijskih igara 2014. u Sočiju. Kasnije je direktor RUSADA Jurij Ganus potvrdio za Sputnjik da Ruska antidoping agencija (RUSADA) ima informacije o diskvalifikaciji dvostrukog olimpijskog prvaka Evgenija Ustjugova.

Rezultati Ustjugova, prikazani za period od 27. avgusta 2013. do kraja sezone 2013/14, podležu diskvalifikaciji sa svim posledicama koje iz toga proizilaze, uključujući oduzimanje svih medalja, bodova i nagrada. Među posledicama su poništavanje njegovih rezultata na Olimpijskim igrama 2014. godine, na kojima je osvojio zlatnu medalju u štafeti.

Ustjugov ima pravo da ospori odluku o diskvalifikaciji pred Sportskim arbitražnim sudom (CAS) u roku od 21 dan, počev od 11. februara.

U avgustu 2018. godine su za narušavanje antidoping pravila zajedno sa Ustjugovom optužili i biatlonce Svetlanu Slepcovu (koja je takođe proglašena krivom), Aleksandra Pečonkina i Aleksandra Černišova. Pečonkin i Černišov su diskvalifikovani, Ustjugov je prvobitno oslobođen optužbi, ali je u februaru 2020. ponovo optužen.

Ustjugov (34) je osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2010. u masovnom startu. Nakon završetka ovih igara u Sočiju najavio je da će završiti karijeru. Ustjugov je dva puta osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 2011. i dva puta je osvajao srebrne medalje na Evropskom prvenstvu (2009. i 2011).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala