Prva „Večna vatra“ od ponedeljka u Beogradu

© Wikipedia / Pinki Groblje oslobodilaca Beograda 1944. i skulptura „Partizan na večnoj straži“
Groblje oslobodilaca Beograda 1944. i skulptura „Partizan na večnoj straži“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda 17. februara u 14 časova biće održana ceremonija postavljanja kamena temeljca za skulpturno-arhitektonsku kompoziciju „Večna vatra“, potvrđeno je Sputnjiku.

Ceremonija će označiti početak ciklusa manifestacija, koje će biti upriličene u Srbiji povodom ovogodišnjeg obeležavanja 75. godišnjice Pobede nad fašizmom.

Ceremoniji će prisustvovati zvaničnici Republike Srbije i Ruske Federacije.

Prva u Srbiji „Večna vatra“ postaće simbol sećanja na srpske i ruske vojnike stradale u borbi za oslobođenje Beograda od nemačke okupacije. Autor je Andrej Tirtišnikov, akademik Ruske akademije umetnosti.

Ceremonija će biti održana uz podršku Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji, Grada Beograda, Ministarstva odbrane Republike Srbije, Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Predstavništva „Rossotrudničestva“ u Srbiji — Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu, Fondacije Besmrtni puk i ruskih i srpskih poslovnih organizacija.

Nakon ceremonije, predstavnici organizacija ratnih veterana, društvenih organizacija, društava srpsko-ruskog prijateljstva, članovi omladinskih organizacija Srbije, učenici osnovnih i srednjih škola, ruski sunarodnici i volonteri položiće vence na spomenike vojnicima-oslobodiocima na Avali i u Pančevu i Požarevcu.

Ovim događajem biće zvanično otpočeta „Akcija Mir i Sloga“ predstavništva „Rossotrudničestva“ u Srbiji i njenih partnerskih organizacija, među kojima je i Grad Beograd, a u okviru koje će u Srbiji biti održane brojne manifestacije posvećene 75. godišnjici Pobede u Drugom svetskom ratu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala