Mesto za „izabrane“ — podzemni luksuzni apartmani za slučaj nuklearne katastrofe /video, foto/

© Foto : Group of companies ''Stroy Buro''Enterijer podzemnog luksuznog apartmana
Enterijer podzemnog luksuznog apartmana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ogromna zona za odmor, bazeni, bioskopi, teretane, restorani i luksuzni apartmani — iako svima prvo padaju na pamet hoteli sa pet zvezdica, reč je o tipičnom projektu podzemnog skloništa za imućne stanovnike sveta u slučaju izbijanja nuklearnog rata.

Jedan od takvih bunkera nalazi se u Nemačkoj. Njegova vrednost procenjuje se na oko milijardu dolara. Luksuzno sklonište može da primi do 1.000 ljudi, a površina jednog apartmana je 230 kvadratnih metara. Cena jednog takvog potpuno opremljenog stana pod zemljom iznosi oko pet miliona evra.

​Još jedan privatni podzemni kompleks apartmana koji bi naselili milioneri u slučaju nuklearne pretnje ili rata, nalazi se u Kanzasu (SAD) i to na mestu nekadašnjeg raketnog bunkera.

​Sklonište u Kanzasu je mnogo manje od onog u Nemačkoj. Može da primi samo 70 osoba. Prostorije su u potpunosti opremljene: plazma televizori, bazeni, pozorište, teretana, škola, biblioteka i mali hirurški kabinet, neke su od pogodnosti kojima se mogu pohvaliti vlasnici raskošnih mesta pod zemljom. Pored toga, bunker poseduje i hidroponski vrt za uzgajanje 70 vrsta voća i povrća, kao i ribnjak. Cena jednog apartmana je od tri do 15 miliona dolara.

​Na mestu bivše vojne baze nedaleko od Praga nalazi se još jedan elitni bunker, koji zauzima površinu od 30.000 kvadratnih metara. Prema pisanju lista „Miror“, to je najveći privatni bunker za milijardere, s obzirom da može naseliti do 5.000 ljudi.

Apartmani poseduju sve što je potrebno za udoban život: bazene, spa-salone, vinski podrum, bioskop, biblioteku. A ukoliko se njihovi vlasnici zažele sunca, uvek mogu prošetati vrtom sa imitacijom dnevne svetlosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala