Makron: Sankcije jednako koštale i Rusiju i Francusku

© REUTERS / ANDREAS GEBERTPredsednik Francuske Emanuel Makron na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti
Predsednik Francuske Emanuel Makron na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da sankcije nisu donele ništa pozitivno ni Rusiji ni Evropi.

„Nagomilali su nam se zamrznuti konflikti, sistem nepoverenja, sukobi na polju sajber-bezbednosti, sankcije koje u Rusiji nisu apsolutno ništa promenile. Ne predlažem njihovo ukidanje, samo konstatujem. Naše sankcije i kontrasankcije koštaju nas, Evropljane, jednako koliko i Rusiju – za rezultat koji nije previše pozitivan“, ocenio je Makron govoreći na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

On je, takođe, rekao da Rusija ne može da izgradi jake savezničke odnose sa Kinom, jer su joj potrebni partneri u Evropi.

Zastave Rusije, EU, Francuske i grb Nice na obali Nice - Sputnik Srbija
Specijalni predstavnik Makrona: Ideja o izolovanju Rusije je propala

Rusija je ogromna zemlja, ali potrebni su joj saveznici. Zapadne zemlje su je 2013-2014. godine podstakle ka savezu sa Kinom“, objasnio je Makron, podsećajući na početak krize u Ukrajini i oštre reakcije Zapada na dejstva Rusije.

„Međutim, ne mislim da taj savez sa Kinom može biti jak“, rekao je Makron. On je objasnio da Kina obično nije sklona tako bliskim savezničkim odnosima sa drugim zemljama. Takođe, prema njegovom mišljenju, ruska strana može se plašiti prekomernog približavanja sa Pekingom.

„Rusiji su potrebni partneri u Evropi. Strateški dijalog sa Rusijom trebalo bi da se zasniva na sposobnosti regulisanja zamrznutih sukoba, sposobnosti da se razgovara o sajber-bezbednosti, svemiru... odnosno toj bezbednosnoj arhitekturi“, zaključio je predsednik Francuske.

Samit lidera stalnih članica Saveta bezbednosti UN

Makron je naveo i da pozdravlja ideju ruskog kolege Vladimira Putina da se održi sastanak lidera pet zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

„Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti. Ona ne može stalno da blokira razvoj ovog saveta. Pozdravljam ideju predsednika Putina o samitu u formatu P5 (pet stalnih zemalja članica Saveta bezbednosti UN) ove godine“, naglasio je Makron.
Savet bezbednosti UN - Sputnik Srbija
Može li moćna „petorka“ uskoro rešiti sve svetske napetosti

Govoreći na Petom svetskom forumu sećanja na Holokaust, predsednik Rusije predložio je da se održi sastanak šefova država stalnih članica Saveta bezbednosti UN — Rusije, Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije — i izjavio da Rusija namerava da „bez odlaganja uputi odgovarajuće pismo liderima ’petorke‘“.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je 24. januara da su inicijativu podržale Kina i Francuska, a da još nisu stigli odgovori od Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Mešanje Rusije u izbore u Francuskoj

Predsednik Francuske rekao je i da ruska strana neće odustati od pokušaja da utiče na izbore u Francuskoj.

„Rusija postupa agresivno. Mislim da će se to nastaviti u narednim mesecima i godinama“, rekao je Makron na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, govoreći o pokušajima uticaja na tok izbora u Francuskoj.

On smatra da se ova prognoza zasniva na činjenici da takve aktivnosti „ne prestaje u jednom trenutku, spontano“. Prema tome, prema njegovim rečima, Rusija će nastaviti sa pokušajima „destabilizacije zapadnih demokratija“.

Francuski predsednik pri tome je naglasio da Rusija nije jedina zemlja koja pokušava da se meša u izbore.

„Postoje i američke grupe koje su pokušavale da utiču na izbore u Evropi“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala