Lavrov poziva Zapad: Dosta više sa „ruskom pretnjom“

© Sputnik / Alekseiy Vitvitckiy / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je da se prestane sa kultivacijom nepostojeće „ruske pretnje“ i da se pređe na uspostavljanje dijaloga po pitanju bezbednosti u Evropi.

„Vreme je, dok ne bude bilo kasno, prestati sa kultivacijom nepostojeće ’ruske pretnje‘ i setiti se šta nas objedinjuje“, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

On je naglasio da se u evropskim poslovima posebno oseća kriza poverenja.

„Eskalacija napetosti, pomeranje vojne infrastrukture NATO-a na istok, vojne vežbe kod ruskih granica, koje su po svojim razmerama bez presedana, povećanje vojnih budžeta preko svake mere — sve to generiše nepredvidljivost“, naglasio je Lavrov.

Po mišljenju ministra — polazna tačka dijaloga o evropskoj bezbednosti „treba da bude princip nedeljivosti bezbednosti“ koji se nalazi u Helsinškoj povelji iz 1975. godine, Pariskoj povelji za novu Evropu 1990. godine i deklaraciji Astanskog samita OEBS-a iz 2010. godine.

Pobeda nad teroristima

Lavrov je izrazio mišljenje da je pobeda nad teroristima u Idlibu neizbežna.

„Već nekoliko puta naše američke kolege su objavljivale da su pobedile DAEŠ i terorizam u Siriji i Iraku. Nakon toga ova hidra podiže glavu i podseća da, osim DAEŠ-a, postoji i Nusra front, koji se sada naziva ’Hajat Tahrir aš-Šam‘, a koji je SB UN uvrstio u terorističke organizacije. Sada ta organizacija i kontroliše veći deo idlibske zone bezbednosti, koja predstavlja problem. To je jedno od žarišta terorista, jedino na zapadnoj obali Eufrata“, rekao je Lavrov.

On je naglasio da je u toku kompleksan rad na realizaciji rusko-turskih dogovora o sirijskom Idlibu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala