Izvoz oružja i municije iz BiH premašio 100 miliona evra

CC0 / Pixabay / Meci
Meci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izvoz vojne industrije BiH prošle godine iznosio je 212,93 miliona konvertibilnih maraka (108,86 miliona evra).

To je više za oko četiri odsto u odnosu na 2018. godinu, izjavila je „Srni“ direktorka Sektora privrede Spoljnotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović.

Prema njenim rečima, najviše se izvozilo u Saudijsku Arabiju — 33,89 posto, Egipat — 27,1 odsto, Avganistan — 5,73, Tursku — 4,54, zatim u Maroko — 3,95 i Ujedinjene Arapske Emirate — 3,04 odsto.

Lalovićeva je rekla da se, kao i do sada, najviše izvozi municija za vojno oružje, revolvere i pištolje, što čini 90 odsto izvoznog programa, dok se preostalih 10 odsto odnosi na delove za revolvere i pištolje, kao i artiljerijsko oružje, prenosi „Kliks“.

„Izvoz cele namenske industrije BiH nosi manje od deset kompanija, što čini ove rezultate izuzetnim. Činjenica da su proizvodi vojne industrije BiH plasirani u skoro 50 zemalja i na svim kontinentima, govori da je ova industrija u velikom stepenu izvozno orjentisana i da je svako tržište važno i interesantno“, istakla je Lalovićeva.

Ona je naglasila da su, pored povećane potražnje na svetskom tržištu, dobrim rezultatima ujedno doprineli i poboljšani uslovi poslovanja na domaćem tržištu, kroz dobru saradnju nadležnih institucija sa privredom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala