Generalni tužilac Rusije: Holandija izbegava istragu o padu aviona na letu MH17

© Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaOlupina aviona Boing 777 malezijske aviokompanije koji je leteo na liniji MH17
Olupina aviona Boing 777 malezijske aviokompanije koji je leteo na liniji MH17 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kancelarija generalnog tužioca Rusije saopštila je da Holandija izbegava sveobuhvatnu istragu u vezi sa avionskom nesrećom MH17.

Generalni tužilac Rusije istakao je da bi učešće ruskih istražnih organa u istrazi pada aviona na liniji MH17 osiguralo da se ustanove pravi razlozi ove tragedije.

„Sveobuhvatno učešće ruskih organa u istrazi osiguralo bi pravo žrtava da utvrde istinske uzroke tragedije i krivci privedu pravdi bez obzira na njihovo državljanstvo“.

Kancelarija generalnog tužioca tražila je od Holandije da joj preda materijale u slučaju pada aviona MH17, ali da su odbijeni, navodi se na sajtu Kancelarije.

Predstavljanje izveštaja o uslovima pada aviona Boing 777 kompanije Malezija erlajns na istoku Ukrajine 17. jula 2014. u vojnoj bazi Gilze-Rijen u Holandiji - Sputnik Srbija
Zaharova o MH17 — presuda je već doneta

„Kancelarija generalnog tužioca Ruske Federacije formalno je Ministarstvu pravde i bezbednosti Kraljevine Holandije podnela zahtev da nam dostavi odgovarajuće materijale za krivično gonjenje na osnovu Evropske konvencije o predaji krivičnog postupka, čiji su potpisnici i Holandija i Rusija... Nažalost, krajem decembra 2019. godine stigao je odgovor o odbijanju da se udovolji ovom zahtevu“, ističe se u saopštenju.

Na taj način holandske vlasti su još jednom „izbegle preduzimanje svih potrebnih mera za sprovođenje sveobuhvatne istrage avionske nesreće, kako je propisano rezolucijom Saveta bezbednosti UN“, ističe Kancelarija generalnog tužioca.

Ranije je holandska strana uputila zahtev Rusiji iz kojeg proizilazi da Zajednička istražna grupa sumnjiči troje državljana Rusije.

Pad malezijskog aviona MH17

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su pak izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala