Debakl Prištine u Minhenu: Kurti zatvorio vrata glavnim kosovskim saveznicima

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svojim negativnim ocenama dva sporazuma Prištine i Beograda, uz insistiranje na taksama ili reciprocitetu, premijer privremenih institucija Kosova Aljbin Kurti „krenuo je u direktne konfrontacije sa SAD“, tvrdi „Gazeta ekspres“. Kurti je, na neki način, doživeo debakl na Minhenskoj konferenciji, jer je takvim stavom zatvorio vrata ključnom savezniku.

Izvori tog prištinskog dnevnika sa Minhenske bezbednosne konferencije govore o tome kako je Kurti zatvorio vrata glavnim kosovskim saveznicima, jer su američki državni sekretar Majk Pompeo i specijalni izaslanik Ričard Grenel odbili da se vide sa njim.

„Štaviše, nijedan visoki američki zvaničnik neće se sastati sa Kurtijem bez ukidanja takse na srpsku robu“, kaže izvor lista i dodaje da su za Vašington neprihvatljivi Kurtijevi stavovi o reciprocitetu i odbacivanje dva sporazuma postignuta sa Beogradom.

„Gazeta ekspres“ piše da je Kurti zatražio u Minhenu da se sastane sa Pompeom i Grenelom, ali da je njihov odgovor bio negativan.

„Niko ne može da narušava proces dijaloga“, rekao je izvor prištinskog dnevnika.

Kurti: Ja sam za dijalog, ali je sadržaj sporazuma prioritet

Kurti je, pak, izjavio da bi bilo dobro da do konačnog sporazuma sa Srbijom dođe brzo, ali je istakao da brzina ne bi trebala da stavi u drugi plan sadržaj sporazuma.

U intervjuu za „Dojče vele“ koji je dao u Minhenu, Kurti je naveo da je potreban principijelan dijalog i uz konsultacije sa svim međunarodnim partnerima, prenosi Tanjug pisanje „Kohe“.

„Nisam protiv dijaloga, ali sam za dobro pripremljen i principijelan. Ja sam za konstruktivan dijalog koji nas vodi do sporazuma koji ne bi bio ugrožen ni iznutra ni spolja. Sada imamo novi legitimitet, ali to se ne može reći i za Srbiju, oni imaju izbore do kraja aprila, možda kada završe izbore. Zatim, hajde da razgovaramo i sa Briselom, Berlinom, Parizom i Vašingtonom, kako bi dijalog bio okončan konstruktivnim i fer sporazumima“, rekao je Kurti.

On je dodao da je reciprocitet normalan princip u bilateralnim odnosima.

„Ukinućemo takse, ali ćemo uspostaviti reciprocitet. Građani su za to glasali 6. oktobra“, rekao je Kurti.

On je još rekao da „mini-Šengen“, za koji se zalažu Srbija, Albanija i Severna Makedonija, treba uključiti u berlinski proces koji obuhvata sve zemlje Zapadnog Balkana.

Kurti je ponovio da želi da se (privremene institucije) Kosova i Albanija što više integrišu i ujedine, da sarađuju u svim oblastima.

„Razlike su ogromne i susret sa (albanskim) premijerom Edijem Ramom (u Minhenu) jedan je od najboljih sastanaka u poslednje dve ili tri godine sa njim“, zaključio je Kurti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala