Vučić o razgovoru sa Kurtijem: Žestoko sam branio interese Srbije

© Tanjug / RADE PRELICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je večeras novinarima da je na panelu o bezbednosti Zapadnog Balkana u Minhenu, gde se prvi put susreo sa Aljbinom Kurtijem, bila žestoka debata i da je na najbolji način branio interese Srbije i srpskog naroda.

„Bilo je žestoko. Ne mogu da iznosim detalje. Borio sam se za interese Srbije i srpski narod, što je moj posao. Govorio sam istinu i ponosan sam na to“, rekao je Vučić za RTS.

Vučić ističe da je na „nečije“ potcenjivačke tvrdnje odgovarao štiteći na najbolji mogući način interese Srbije.

„Uložio sam sve svoje znanje, energiju i entuzijazam“, naglasio je Vučić.

Istakao je, takođe, da je i taj panel pokazao da će biti mnogo problema sa kojima ćemo morati da se suočimo zbog neodgovornosti pojedinih predstavnika Prištine, mada stepen njihove neodgovornosti može dati neku vrstu prednosti našoj strani.

Prosto je, kaže, neverovatno „u kom filmu neki ljudi žive“, pa ih je potrebno vratiti u realnost.

Bilo je, ističe, važno da sagleda međualbanske i „unutarprištinske“ odnose, te da je imao priliku da sagleda kakva je strategija kod njih u pitanju, a Srbija će „izračunati“ šta je najbolji pristup za srpski narod, da još bolje spremi svoju strategiju.

Kaže da ih dobro poznaje, a sada i Kurtija, koji je, kako kaže, do sada bio nepoznat u toj jednačini.

Panelu su, prema njegovim rečima, prisustvovali mnogi važni predstavnici iz sveta i Evrope, među kojima su bili i Filip Riker i Frenk Vizner, kao i svi iz regiona, zatim ministarka Jadranka Joksimović, a bilo je i predstavnika NVO iz Srbije, Sonja Liht, te poslanica Aleksandra Jerkov.

Navodi i da je prostorija bila mala da primi sve zainteresovane da prate panel, a da mu se čini da on može dobro da proceni u kom pravcu će se stvari kretati.

Povodom današnje Tačijeve izjave da očekuje finalni sporazum sa Beogradom do kraja godine, podseća da on to priča već šestu godinu zaredom.

„Jedni se pozivaju na Ameriku, drugi na Nemačku. Ne vidim kako bi to bilo rešeno, a voleo bih da vidim mogućnost kompromisa. To će biti borba kod njih, ko će šta obećati jednoj ili drugoj strani u svetu, ne bi li imali podršku kod kuće“, naveo je Vučić.

On je dodao da mi razgovaramo sa svima i da nema nikakav predlog unapred, apriori, te da neće puniti novine senzacijom, jer se ponaša odgovorno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala