Vučić: Nema razgovora o statusu sve dok su tu takse

© Foto : INSTAGRAM/ BUDUCNOST SRBIJEAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Minhenu da Beograd sa Prištinom neće razgovarati o statusu sve dok ne budu ukinute takse na robu iz centralne Srbije, prenosi Tanjug.
„Mi možemo da razgovaramo o stvarima koja su pitanje ekonomskog napretka, nemamo problem sa tim, ali nećemo razgovarati o statusu dok se takse ne ukinu. To stoji i čekamo da takse budu ukinute“, rekao je Vučić za „Al Džaziru“ u Minhenu, gde učestvuje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Upitan da li će se sastati sa predstavnicima prištinske administracije, Vučić je podsetio da je Hašim Tači jutros prisustvovao potpisivanju dokumenta o železnici i da je video neke predstavnike njihove delegacije, ali da ne zna da li će Aljbin Kurti po podne doći u Minhen.

Predsednik Srbije smatra da ne bi trebalo očekivati previše od današnjih sastanaka.

„Ako možemo malo da spustimo tenzije, to je uvek dobro, a mislim da su ovo konkretni koraci. Mi ćemo brzo raditi na tome“, rekao je Vučić.

On je rekao da je danas potpisano pismo o namerama o železnici i da je bilo reči o tome da je važno da se posle avio-saobraćaja na kojem se ubrzano radi, otvori i železnička linija koja će povezati Beograd i Prištinu, kao i auto-put o kojem je još pre šest godina bilo reči sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vučić je najavio i da će prvi radovi na ukupnoj deonici kroz centralnu Srbiju krenuti već na jesen.

Upitan koliko su važni dogovori i potpisana dokumenta, Vučić je rekao da je uvek bolje kada se razgovara, nego kada dijaloga nema.

„Dobro je sve što nije destabilizacija. Kod nas su sve usijane glave i lako je napasti nekoga i dobijati političke poene kritikom drugog, ja mislim da je važno da se sačuvaju mir i stabilnost“, ponovio je Vučić.

On je naveo da su u Srbiji ekonomski brojevi dobri, da je država imala najveći rast u 2018. i 2019. godini ne samo u regionu, već i u jugoistočnoj Evropi, da se nastavlja niska stopa javnog duga, ali da je potrebno nastaviti i saradnju i otvarati granice.

„Samo između nas i BiH i Crne Gore gubimo godišnje najmanje dve milijarde evra, zato što nam kamioni toliko čekaju na granicama“, rekao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala