Ruski ambasador u Londonu: Kako sam primljen u Bakingemskoj palati

© AP Photo / Ronald ZakPredstavnik Rusije pri OEBS-u Andrej Kelin
Predstavnik Rusije pri OEBS-u Andrej Kelin  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin je predao akreditive britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj, a sama audijencija i britanski protokol su ga fascinirali.

Na tom kratkom, ali upečatljivom putovanju od ambasade do Bakingemske palate, ambasadora su, pored supruge, pratili ruski novinari i skoro kompletan sastav diplomatske misije.

Po povratku je preneo novinarima kako je sve proteklo.

U skladu sa tradicijom, Kelin, kojeg je predsednik Rusije prošlog novembra imenovao za ambasadora, na prvi prijem kod kraljice uputio se u kočiji poslatoj iz Bakingemske palate.

„Sve se odvijalo prema kraljevskom protokolu. Razgovor sa kraljicom bio je veoma srdačan, prošetali smo kroz istoriju naših odnosa. Ona se sa zadovoljstvom prisetila mnogih stvari. Naši odnosi imaju dugu istoriju i došli smo do zajedničkog zaključka da im nedostaje stabilnost. Razmišljali smo, naravno, o sledećim koracima. Pored toga, dobio sam nalog da joj prenesem najtoplije želje predsednika Rusije. Ona ih je sa zadovoljstvom primila. Malo smo razgovarali i o ruskoj kulturi i o tome da ovde dolazi mnogo umetnika iz Rusije“, rekao je ambasador.

Kelin je, poput svog prethodnika Aleksandra Jakovenka, bio impresioniran britanskim protokolom.

„Svaki sekund protokola je unapred isplaniran“, objašnjava on.

„Postoji posebna sala gde se poklonite kraljici“, dodaje on.

„Prvo se poklonite kraljici, a potom joj prilazite i predajete joj akreditive, klanjajući se još jednom. Moja supruga je bila pored mene, zatim je obavljen razgovor, pa su pozvali četvoricu diplomata koji su me pratili i vojnog atašea. To je bio kratak uopšteni razgovor. Važno je pokloniti se i tada, prvo to rade diplomate, a zatim moja supruga i ja, izlazeći iz te sale“, rekao je ambasador.

Ambasador priznaje da se za sastanak pripremao, a novinarima je otkrio da, za razliku od nekih ranijih ambasadora, kraljica sa njim nije pričala o susretu sa Jurijem Gagarinom.

Na kraju su svi posluženi votkom i kanapeima sa kavijarom.

Kelin je u London stigao u složenom trenutku, kada su odnosi dve zemlje praktično zamrznuti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala