Rusija optužila Tursku za eskalaciju u Idlibu

© AFP 2023 / MUHAMMAD HAJ KADOURTurski vojni konvoj prolazi kroz sirijsku provinciju Idlib
Turski vojni konvoj prolazi kroz sirijsku provinciju Idlib - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neodgovorne izjave Turske o granatiranju sirijske vojske samo vode ka eskalaciji u Idlibu i ishitrenim odlukama, saopštio je ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji.

Ruski centar je istakao da Ministarstvo odbrane Turske nastavlja da širi izjave o navodnim gubicima sirijske vojske, koje su rezultat granatiranja jedinica turskih trupa.

Centar za pomirenje zaraćenih strana skreće pažnju na odgovornost zvaničnih lica Ministarstva odbrane Turske zbog davanja neistinitih informacija rukovodstvu zemlje o situaciji u idlibskoj zoni deeskalacije. Takve neodgovorne izjave samo dovode do eskalacije situacije i donošenja ishitrenih odluka, koje ne odgovaraju uzajamnim interesima Rusije i Turske“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je tokom vojne operacije u sirijskoj provinciji Idlib likvidiralo 63 sirijska vojnika.

Prema navođenju medija, u idlibskoj zoni deeskalacije oborena su dva helikoptera sirijskih vazduhoplovnih snaga.

Prethodno je zvanična Ankara saopštila da su u napadu sirijske vojske poginula petorica turskih vojnika, kao i da je još petoro povređeno. Kao odgovor na taj napad, turska vojska je napala 115 ciljeva sirijske vojske i tom prilikom je likvidirala 101 vojnika.

Ranije je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio sirijskim vlastima da će preduzeti vojne mere ukoliko se nastave napadi na pripadnike turske vojske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala