Rusija: Amerika ljubomorna na naše uspehe u Africi

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaForum „Rusija-Afrika“ u Sočiju
Forum „Rusija-Afrika“ u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uspešan razvoj saradnje Rusije i afričkih država izaziva određenu ljubomoru na Zapadu, koji pokušava da tu saradnju onemogući, izjavio je Andrej Kemarski, direktor odeljenja za saradnju sa Afrikom pri ruskom Ministarstvu spoljnjih poslova.

„Nažalost, mnoge zapadne države su u određenoj meri ljubomorne na ruske uspehe u oblasti saradnje sa afričkim zemljama, a tu pre svega mislim na protekli samit u Sočiju, i zato pokušavaju da spreče napredak Rusije na afričkom kontinentu, maksimalno ograničavajući naše mogućnosti saradnje sa Afrikancima. Zapad se čak ne libi ni raznih mera pritiska na naše afričke partnere, koje prevazilaze okvire međunarodno prihvatljivih normi komunikacije“, istakao je Kemarski.

© Sputnik / Artur Lebedev / Uđi u bazu fotografijaBaner ekonomskog foruma i samita "Rusija-Afrika" u Sočiju
Rusija: Amerika ljubomorna na naše uspehe u Africi - Sputnik Srbija
Baner ekonomskog foruma i samita "Rusija-Afrika" u Sočiju

Prema njegovim rečima — aktivnosti oko Afrike bezuslovno dovode do povećanja konkurentske borbe između vodećih svetskih sila i Rusija je spremna na civilizovanu konkurenciju, dok upravo Amerika i njeni najbliži saveznici primenjuju metode nelojalne konkurencije.

„Zbog bogatih rezervi prirodnih sirovina i velikog potrošačkog tržišta, Afrika predstavlja kontinent budućnosti, što pruža mnogo mogućnosti za razvoj trgovinskih odnosa. Pored toga, povratni prihod od ulaganja u Afriku značajno prevazilazi onu normu dobiti koja postoji u drugim regionima“, zaključio je Kemarski.

Prvi samit „Rusija-Afrika“ je održan oktobra prošle godine u Sočiju na inicijativu ruskih vlasti i njime su predsedavali ruski predsednik Vladimir Putin i egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi. Prema rečima Putina — samit je otvorio novu stranicu u odnosima Rusije sa afričkim kontinentom. U Sočiju se okupilo više od 6.000 delegata iz 104 države, uključujući lidere više od 40 afričkih zemalja i više od 120 stranih ministara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala