„Parazit“, glavni džoker Holivuda

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šta nam govori podatak da je na nedavnoj 92. dodeli Oskara prvi put u istoriji ove nagrade trijumfovao film izvan engleskog govornog područja, južnokorejski „Parazit“?
Orbita: „Parazit“, glavni džoker Holivuda

Šta saznajemo iz uporedne analize „Parazita“ i „Džokera“, odnosno ostvarenja „Bilo jednom u Holivudu“ i „1917“ Tarantina i Mendesa i da li su uočljivi obrisi današnje ideologije Holivuda – pitanja su na koja u „Orbiti kulture“ odgovaraju filmski kritičar i teoretičar filma Božidar Zečević i publicista i direktor izdavaštva Filmskog centra Srbije Miroljub Stojanović.

Kako je protekao koncert „Naša deca“, na kome talentovana deca profesionalnih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nastupaju uz pratnju Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ (održan u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije), saznajemo od Nikole Živkovića, rukovodioca orkestra.

Koji su filmovi prikazani u okviru „Revolucionarne kino trilogije“ i šta su imperativi revolucionarne filmske teorije, za „Orbitu kulture“ otkriva reditelj Kosta Ristić.

O četiri decenije dugom izvođenju Brehtovih songova, o ovoj umetničkoj i ličnoj posveti jednom od najznačajnijih teoretičara pozorišta, razgovaramo sa glumicom Danicom Ristovski, čijim je koncertnim izvođenjem Brehtovih songova obeleženo 122. godine od rođenja velikog umetnika, ali i 50 godina „Gete instituta“.

Kako je nastao „Poetski kabare Ivo Andrić“ otkrivaju nam glumica Vjera Mujović i kompozitor muzike za ovu predstavu Rade Radivojević.

Naš gost biće i pisac Milan Ružić čija je knjiga „Narod za izdavanje“ nedavno objavljena u izdanju „Službenog glasnika“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala