Kako je Amerika izneverila Ukrajinu

© Press-služba prezidenta Ukrainы / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta nacionalne bezbednosti Ukrajine Aleksandar Turčinov
Sekretar Saveta nacionalne bezbednosti Ukrajine Aleksandar Turčinov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši ukrajinski sekretar Odbora za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksandar Turčinov okrivio je Ameriku da je 2014. godine potpisivanjem Budimpeštanskog memoranduma izneverila Ukrajinu.

Kako objašnjava, Amerika je Ukrajini obećala samo podršku na diplomatskom nivou i uveravala je kako je voli i poštuje, a Kijev se obraćao za pomoć zapadnim državama, ali u početku nije dobio nijednog zaštitnika.

„Ukrajina je u okviru Budimpeštanskog memoranduma menjala svoj nuklearni arsenal za papir, koji, kako se kasnije ispostavilo — nema nikakvu vrednost“, ističe Turčinov.

On tvrdi da SAD smatraju da je Budimpeštanski memorandum bio isključivo politička deklaracija bez ikakvih obaveza i podseća da je vojna saradnja Kijeva i Vašingtona počela tek onda kada je Donald Tramp, koji je tada tek postao predsednik, odobrio isporuku protivtenkovskih raketa Ukrajini.

Podsećanja radi, nakon raspada SSSR Kijev je nasledio značajan deo nuklearnog arsenala, međutim, Ukrajina, Rusija, SAD i Velika Britanija su 1994. godine potpisale Budimpeštanski memorandum, koji je poslužio kao međunarodni sporazum o bezbednosnim garancijama zbog pristupanja Ukrajine Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.

U skladu sa Sporazumom, nuklearni arsenal na ukrajinskoj teritoriji je uništen, a nuklearne sile su se obavezale da će Kijevu garantovati bezbednost.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala