Deo sovjetske rakete "Ciklon-3" raspao se u svemiru

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaLansiranje rakete-nosača "Sojuz 2.1b" sa međuorbitalnim tegljačem "Fregat" i meteorološkim satelitom "Meteor-M" na kosmodromu "Vostočni"
Lansiranje rakete-nosača Sojuz 2.1b sa međuorbitalnim tegljačem Fregat i meteorološkim satelitom Meteor-M na kosmodromu Vostočni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Treći stepen sovjetske rakete-nosača "Ciklon-3" raspao se u 75 delića, 29 godina nakon lansiranja, saopštila je 18. eskadrila kontrole svemirskog prostora Ratnog vazduhoplovstva SAD.

Raketa „Ciklon-3“ koja je napravljena na ukrajinskoj kompaniji „Južmašu“, korišćena je za lansiranje meteorološkog satelita „Meteor-3“ u avgustu 1991. godine.

„Osamanaesta eskadrila kontrole svemirskog prostora Ratnog vazduhoplovstva SAD potvrdila je da se raspao stepen rakete SL-14 (Cirkon-3) 12. Februara 2020. godine u 11.46 po srednje evropskom vremenu. Prati se 75 delića – nema indikacije da se to desilo zbog sudara (sa drugim objektima)“, navodi se u saopštenju eskadrile na tviteru.

Američka vojska nije navela da li ti delići stepena predstavljaju opasnost za aktivne satelite.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala