Dan državnosti obeležen u ambasadi Republike Srbije u Moskvi /foto/

© Sputnik / Lena MilojevićPrijem povodom Dana državnosti Srbije u Moskvi
Prijem povodom Dana državnosti Srbije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
U ambasadi Republike Srbije u Moskvi danas je u prisustvu potpredsednice Državne dume Olge Jepifanove, velikog broja zvanica, članova diplomatskog kora, kao i predstavnika ruskih političkih, kulturnih i naučnih krugova obeležen Dan državnosti.

Posle intonacija srpske i ruske himne, okupljenim zvanicama se obratio ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, koji je podsetio da je ovo važna godina za Srbiju, jer ona slavi nekoliko jubileja: 216. godina od početka vekovne borbe Srbije za slobodu i nezavisnost; 185 godina od donošenja Sretenjskog ustava i 182. godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Rusijom.

Rusko-srpski odnosi

Govoreći o rusko-srpskim odnosima, ambasador je podsetio na vekovno prijateljstvo, ali i podršku koju je Rusija pružala u borbi za slobodu srpskog naroda. On je istakao da su trenutni odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou, čemu doprinose prijateljski odnosi i česti sastanci ruskog predsednika Vladimira Putina i srpskog predsednika Aleksandra Vučića, koji su se do sada ukupno sreli osamnaest puta. 

© Sputnik / Lena MilojevićAmbasador Srbije u Moskvi je podsetio na vekovno prijateljstvoi podršku Rusije...
Dan državnosti obeležen u ambasadi Republike Srbije u Moskvi /foto/ - Sputnik Srbija
Ambasador Srbije u Moskvi je podsetio na vekovno prijateljstvoi podršku Rusije...

„Danas Rusija i Srbija imaju vrlo razvijenu ekonomsku saradnju, i u spoljnoj trgovini i u energetici. Mi smo, što se tiče energetike, oslonjeni na ruski gas i sa nestrpljenjem očekujemo da proradi ’Turski tok‘. U sferi saradnje u nuklearnoj tehnologiji u mirnodopske svrhe ostvarujemo određeni napredak, sarađujemo vrlo intenzivno na planu vojno-tehničke saradnje i tu imamo velike napretke“, rekao je ambasador.
Kada je reč o razvijanju kulturnih veza, Lazanski je istakao da je sporazum o otvaranju Srpskog kulturnog centra u Moskvi već potpisan i da se uskoro očekuje njegova realizacija.

© Sputnik / Olivera IkodinovićŽirinovski zaigrao kolo na prijemu...
Dan državnosti obeležen u ambasadi Republike Srbije u Moskvi /foto/ - Sputnik Srbija
Žirinovski zaigrao kolo na prijemu...

Ambasador se u svom izlaganju osvrnuo i na činjenicu da se ove godine, između ostalog, slavi i sedamdeset pet godina od završetka Drugog svetskog rata, u kome je srpski narod, baš kao i ruski, podneo velike žrtve, te da se Srbija energično protivi svakom pokušaju revizije istorije. 
„Mi u Srbiji veoma dobro znamo ko je pobedio u Drugom svetskom ratu. Mi znamo ko je podneo najveći teret borbe protiv Vermahta — to je bila Crvena armija. Najveće žrtve, 27 miliona stanovnika poginulih u Drugom svetskom ratu imao je Sovjetske Savez. Milion i sedamsto hiljada Jugoslovena, među kojima je bio najveći broj Srba, izgubilo je život u Drugom svetskom ratu“, rekao je Lazanski.

© Sputnik / Lena MilojevićPrijem povodom Dana državnosti u Moskvi
Dan državnosti obeležen u ambasadi Republike Srbije u Moskvi /foto/ - Sputnik Srbija
Prijem povodom Dana državnosti u Moskvi

Heroizam i borba za nezavisnost čine srpski narod nepobedivim

Nakon uvodne reči ambasadora Lazanskog, prisutnima se obratila i potpredsednica Državne dume Olga Jepifanova. Ona je srpskom narodu čestitala Dan državnosti u ime poslanika ruske Državne dume.

„Ogromne žrtve je pretrpela vaša zemlja na putu ka svojoj državnosti, ali heroizam, nesebičnost i borba za nezavisnost čine srpski narod nepobedivim. Danas vi nastavljate putem nezavisnosti da stvarate pravnu državu u kojoj ljudi žive bezbedno i sa osećanjem dostojanstva. Vi pamtite i poštujete svoju istoriju i čuvate Srbiju za svoju decu. Kao što kaže vaša poslovica — narod koji ne poznaje svoju prošlost, ne zaslužuje buduće“, rekla je Jepifanova.

Potpredsednica Državne dume je dodala da Rusija podržava nezavisan spoljno-politički kurs Beograda i da se sa poštovanjem odnosi prema politici neutralnosti koju vodi Srbija, jer ona doprinosi održavanju mira i stabilnosti u Evropi.

© Sputnik / Lena MilojevićPrijemu je prisustvovao veliki broj zvanica...
Dan državnosti obeležen u ambasadi Republike Srbije u Moskvi /foto/ - Sputnik Srbija
Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica...

Ona se zahvalila građanima Srbije zbog njihove ljubavi prema Rusiji i podsetila da iako Rusiju i Srbiju razdvajaju hiljade kilometara, vekovna tradicija i prijateljstvo ih čine bliskim.

© Sputnik / Lena MilojevićPrijemu je prisustvovao i bivši ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin
Dan državnosti obeležen u ambasadi Republike Srbije u Moskvi /foto/ - Sputnik Srbija
Prijemu je prisustvovao i bivši ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin

Prijemu su prisustvovali, između ostalih, Aleksandar Čepurin, bivši ambasador Rusije u Srbiji, Vladimir Žirinovski, predsednik partije LDPR-a, Vladimir Jakunjin, predsednik Fonda „Andreja Prvozvanog“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala