Američki veterani dolaze u Moskvu da proslave 75. godišnjicu Pobede

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaVojnici na vojnoj paradi povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu na Crvenom trgu u Moskvi
Vojnici na vojnoj paradi povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dvanaest američkih veterana koji su ratovali u Drugom svetskom ratu će u maju otputovati u Rusiju na proslavu godišnjice završetka Velikog otadžbinskog rata u Moskvi, izjavio je Timoti Dejvis, predsednik američke nevladine organizacije koja organizuje to putovanje.

„Pomislio sam da bi u sklopu obeležavanja 75. godišnjice okončanja Drugog svetskog rata u Evropi bilo neophodno skrenuti pažnju na Istočni front i sponzorisati putovanje u Rusiju nekoliko preživelih veterana tog rata iz Amerike, kako bi 9. maja zajedno sa ruskim veteranima u Moskvi proslavili ovaj važan dan u našoj istoriji“, izjavio je predsednik ove američke nevladine organizacije.

Prema njegovim rečima — najmlađi američki veteran koji planira posetu Rusiju trenutno ima 96 godina, a najstariji 103 godine.

Kako opisuje Dejvis — američke veterane u Rusiji očekuje prilično bogat program.

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaPočasna straža na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom na Crvenom trgu u Moskvi
Američki veterani dolaze u Moskvu da proslave 75. godišnjicu Pobede - Sputnik Srbija
Počasna straža na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom na Crvenom trgu u Moskvi

Planirano je da četiri dana provedu u Sankt Peterburgu, tri u Volgogradu i pet dana u Moskvi, a u svakom gradu bi se sastajali sa ruskim veteranima. Pored toga, gosti iz Amerike bi takođe posetili nekoliko škola kako bi govorili o njihovom ličnom ratnom iskustvu i značaju očuvanja sećanja na te događaje.

„Da nije bilo sovjetskih heroja, ne bi bilo ni pobede saveznika nad Nemcima na zapadnom frontu. Istorija se ne sme revidirati, mora se govoriti istina i prenositi budućim naraštajima“, zaključio je Dejvis.

Ruske vlasti su više puta saopštavale o pokušajima nekih evropskih zemalja da revidiraju istoriju, a ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je Rusija obavezna da čuva istinu o Velikom otadžbinskom ratu i da se odupre pokušajima falsifikovanja njene istorije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala