Stoltenberg objasnio kako će NATO odgovoriti na „raspoređivanje novih ruskih raketa"

© AP Photo / Francisco SecoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije u Briselu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odgovor NATO-a na raspoređivanje ruskih krstarećih raketa nove generacije, uključujući i 9M729, predviđa jačanje sistema PRO, širenje nuklearnog i konvencionalnog potencijala Alijanse, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Nakon sastanka ministara odbrane NATO-a, na kome je diskutovano o pretnji koju po Alijansu predstavljaju ruski raketni sistemi, Stoltenberg je rekao da je Alijansa veoma zabrinuta zbog novih ruskih raketnih sistema, kao i da NATO namerava da odgovori na to.

Međutim, on je naglasio da Alijansa nema želju da u Evropi raspoređuje nuklearne krstareće rakete kopnenog baziranja, ali da će organizacija održavati odbranu u efikasnom stanju, kako bi „zaštitila svoje stanovništvo“.

„Trenutno razmatramo način na koji ćemo reagovati na pojavu novih raketnih sistema u Rusiji. Reč je o povećanju obima NATO vojnih vežbi, jačanju sistema PRO, povećanju nuklearnog i konvencionalnog potencijala Alijanse. Naravno, to uključuje i nove inicijative u kontroli naoružanja, s obzirom na to da želimo da izbegnemo trke u naoružanju. Pojava novog nuklearnog naoružanja je loša stvar, jer je skupo i opasno“, rekao je Stoltenberg.

On je naglasio da je „raspoređivanje ruskih raketa 9M729 - deo šireg kursa Rusije“.

Rusija aktivno ulaže sredstva u proizvodnju novog, savremenijeg naoružanja, napredne raketne sisteme, koji mogu imaati kako nuklearno, tako i konvencionalno punjenje i koji su sposobni da značajno smanje vreme upozorenja na napad. To povećava rizik pogrešnog tumačenja međusobnih postupaka i pogrešnih odluka, koje narušavaju bezbednost“, zaključio je generalni sekretar NATO-a.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa je istekao 2. avgusta. Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin predložio uvođenje moratorijuma o razmeštanju raketa srednjeg i malog dometa i u Evropi i drugim oblastima. Svoj predlog je uputio vodećim evropskim i azijskim državama, kao i raznim međunarodnim organizacijama.

SAD su ruske rakete tipa 9M729 „Novator“ iskoristile kao izgovor za povlačenje iz istorijskog Dogovora o raketama srednjeg i kratkog dometa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala